Читај ми!

Ко је прелепа „краљица таме“ и како је расистички твит упропастио познатог психијатра

Начелник одељења за психијатрију Универзитета Колумбија, Џефри Либерман, суспендован је пошто је на Твитеру тамнопуту манекенку назвао „наказом природе“. Уваженом психијатру није помогло ни брисање твита, ни накнадно извињење и кајање.

Зову је „краљица таме“ и она се поноси тим надимком и бојом своје коже.

Нијаким Гатуеш је 29-годишња светски позната манекенка и супермодел, пореклом из Судана, чије фотографије често остављају без даха. Са висином од 1,85 м, витком и извајаном фигуром и савршеним теном, ова тамнопута лепотица често је на насловним странама светских часописа и редовно шета модним пистама широм планете.

Нису међутим ретке прилике ни када је у центру медијске пажње због других ствари: Када се небројено пута понавља ступидна лажна вест да је у Гинисовој књизи рекорда уписана као особа са најтамнијом кожом на свету, али и када је мета разних расистичких коментара на рачун свог изгледа.

Последњи случај спојио је и једно и друго, а напунио је ступце светске штампе пре свега зато што је у њега укључен и уважени амерички психијатар, сада већ бивши начелник одељења психијатрије на Универзитету Колумбија, Џефри Либерман.

Он је недавно, коментаришући један твит о познатој манекенки, у којем је опет изнета лажна тврдња, више пута демантована и од Гинисове књиге рекорда, прокоментарисао изглед Нијаким уз „комплимент“ са расистичко-сексистичком опаском.

„Било да је уметничко дело или наказа природе, она је прелеп призор“, написао је Либерман у објави на Твитеру.

Уследила је лавина негативних коментара на друштвеним мрежама, те је Либерман убрзо обрисао твит и извинио се.

„Моје искрено извињење за било какву увреду и непримереност. Живети и учити“, био је садржај нове објаве.

Схвативши какве ће последице за њега ова глупост имати, послао је мејл и својим колегама на послу, рекавши да се „дубоко стиди“ због твита и „расистичке и сексистичке“ опаске.

„Моје извињење црначкој заједници, женама и свима вама није довољно. Многе сам повредио и схватам шта ми све предстоји да направим неопходне личне промене и временом повратим ваше поверење“, написао је психијатар.

Али перје је већ било просуто.

У саопштењу, Универзитет Колумбија је навео да је Либерман суспендован са функције не само начелника Одељења за психијатрију, већ је смењен и са места главног психијатра у њујоршкој Презбитеријанској болници. Универзитет је саопштио да је одлука коначна.

Либерман је такође поднео оставку на функцију извршног директора Психијатријског института државе Њујорк.

Нијаким се јавности обратила преко Инстаграма и рекла да је Либерманов твит привукао негативну пажњу на њу, као и да је више пута морала да се бори са лажним тврдњама о себи.

„Не купујем пратиоце, не морам да измишљам лажи за лајкове... Волим своју тамну кожу и свој надимак 'краљица таме'“.

Иначе, 29-годишња лепотица врло је активна на овој друштвеној мрежи, где има готово милион пратилаца.

Рођена и одрасла у избеглиштву, Нијаким свуда с поносом истиче да је из Јужног Судана, иако су њени родитељи због рата побегли из те земље пре њеног рођења. Родила се у Етиопији, а детињство провела у избегличком кампу у Кенији, одакле се са 14 година одселила у САД.

Веома често је ангажована и у антирасистичким кампањама, знајући шта је све сама прошла у животу и какве последице дискриминација у друштву може да остави.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи