Читај ми!

Студеница Стефана Немање сакрално здање аутентичног рашког стила

Родоначелник динстије Немањића, Стефан Немања, сматра се творцем српске средњовековне државе. Владари из те лозе столовали су Србијом дваста лета и оставили многе задужбине. Стефан Немања у монаштву Симеон оснивач је манастира Стуеднице надомак Ушћа.

Студеница у студеном оделу појачава архитектонску лепоту Богородичиног храма. Подигао га је и завештао монашким заједницама рашки велики жупан Стефан Немања. Доба његове владавине представља преломни периоду историји и култури Срба.

Столовање Немањино одликује подизање монументалних сакралних здања. То представља аутентични рашки стил у архитектури.

„У случју велике цркве 12. век, у случају Краљеве цркве- краља Милутина 14. век, гледамо та уметничка дела грађена за ову заједницу, за ово место, за људе који ту живе 800. годнина без прекида", истакао је др Тихон Ракићевић, теолог и игуман манастира Студеница .

Стефан Немања се са сином Савом Немањићем чува у памћењу православаца као оснивачи Српске православне цркве.

Краљева црква - Светих Јоакима и Ане, печат је највечег задужбинара из лозе Немањића, Немањиног праунука краља Милутина.

„Рађени су значајни радови на рестаурацији и конзервацији његове задужбине, да би се сачувао највреднији живопис у свету из тог периода. Спада међу највредније живописе из 1315 године", рекао је др Тихон Ракићевић, теолог и игуман манастира Студеница.

У Богородичином храму препознатљивом по сцени " Христовог распећа" велича се 26 фебруар- дан Стефана Немање. Српска православна црква прогласила га је за светитеља Симеона Мироточивог.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи