Читај ми!

Зашто је Винстон Черчил прогласио један апартман у Лондону територијом Југославије

У свету и код нас све су популарнији хотели културне баштине. Најчешће су то обновљени дворци и палате који гостима омогућавају да се упознају са историјом, културом и начином живота градитеља и власника тих здања.

Старе палате и историјске грађевине у Индији, у којима су некада живеле богате владарске породице, данас су право туристичко благо. У њима бораве туристи из целог света, иако цена ноћења износи и неколико хиљада евра.

„Не може нико да направи нов хотел да би он био хотел баштина. Може да рестаурира и адаптира већ постојећу грађевине. Значи, прво и основно је да грађевина мора да буде аутенична и мора да буде културно-историјски вредна. Није неопходно да добије званични сертификат од Завода за заштиту споменика културе, али треба да има, пре свега, одређене архитектонске одлике“, објашњава Љиљана Косар, професорка хотелијерства у пензији.

Понекад су, ипак, пресудни историјски догађаји који су се у њему одиграли.

„У апартману 212 'Клериџис' хотела, 17. јула 1945. године родио се принц Александар Карађорђевић, тј. принц престолонаследник. По тадашњим законима, да би он могао да буде принц наследник, морао је да буде рођен на територији земље чији је принц. За те потребе је, тадашњи премијер Винстон Черчил, прогласио тај апартман територијом Краљевине Југославије“, наводи Косарова.

Највећи број херитиџ хотела налази се у Европи. Популарни су и у Хрватској, Словенији и Босни и Херцеговини. Код нас би то могли постати дворци у Војводини.

„Војводина је веома занимљива. Занимљива је и Београду, јер чим пређете преко реке ви улазите у средњу Европу и то у Аустро-угарско царство. Нигде на свету не можете прећи преко реке и ући у сасвим другачији амбијент. То је врло важно. Војводина је успела да сачува ту своју културно-историјску баштину. Ту су и бројни дворци и летњиковци који су веома занимљиви и већина њих ради“, истиче Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Оваква врста смештаја могла би посебно да буде примамљива страним туристима.

Различитост је оно што, привлачи госте, кажу хотелијери, а на тржишту већ има довољно модерних хотела. Па додају – треба искористити сваку прилику да се привуку нови туристи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи