Читај ми!

Близнакиња Мона Лизе из Лувра пронађена у Италији

У складишту у Монтечиторију, седишту италијанског парламента, пронађена је верна копија Мона Лизе која се на први поглед ни у чему не разликује од оне која се налази у Лувру.  

Слика се налазила у подруму још од 1925. године, али насликана је још пре 500 година, и према анализама има потпуно идентичне корекције као и Мона Лиза, која се налази у Лувру.

„Реч је о слици која је насликана у Леонардовој радионици, највероватније је на њој радио баш он. Пронађена је још 2019. године и од тада се налази на анализи", изјавио је за италијанску штампу комесар коморе Франческо д'Ува.

За постојање ове слике се знало и пре, али је сматрана обичном копијом све док сенатор Стефано Кандијани није затражио њену рестаурацију и на овај начин открио порекло слике. Рестаурацију је урадила Чинција Пасквали, експерт Леонардових дела која живи у Паризу и већ 25 година ради у Лувру.

„Драго ми је што се говори о Ђоконди Торлонији, која се налази у Монтечиторију и која је рестаурирана захваљујући интервенцији Министарства културе и Министарства унутрашњих послова за време прославе 500 година од смрти Леонарда. Када је пронађено, ово дело је било затворено у подруму, а данас је у канцеларији комесара. Ја сам лично убеђена да заслужује да буде изложена на неком другом месту, које заслужује", изјавила је вицесекретар за културу Лучија Боргонзи.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи