Читај ми!

Путује бициклом око света, живи свој сан и живи слободно

Београђанка Снежана Радојичић путује светом на бициклу и живи свој сан. Сваки дан за њу је нова авантура. До сада је прешла више од 50.000 километара и обишла 50 земаља.

Два точка, шатор и врећа за спавање били су довољни Снежани Радојичић да из Србије крене у непознато. Пре једанаест година бициклом је започела котрљање по Карпатима, преко Балкана, на исток до Јапана, даље на север до Сибира, а онда још даље на југ до Тимор-Лестеа.

„Када сам кренула, мој буџет је било пет евра дневно, од станарине од издавања малог стана у Београду, што никако није довољно за путовање. Тако да сам се прилично мучила прве две године. Имала сам неквалитетан шатор, кинески који кошта 60 евра. Бицикл ми је поклонио мој, нажалост, покојни пријатељ и тај бицикл је био стар 30 година“, присећа се Снежана.

На бицикл је ставила ранац са неколико комада зимске и летње одеће, мало хране и прибора. Идеја да крене на пут око света, није дошла преко ноћи.

„Тада, када сам то одлучила, пре 10 година, била сам већ у четрдесетим, а схватила сам да нисам остварила оно што је био мој сан. Ја сам по струци професор књижевности и рано сам ушла у књижевне воде са књигом која је победила на конкурсу Матице српске. Једино што сам ја желела, то је да живим од писања и да живим слободно“, додаје храбра бициклисткиња.

Слобода јој је омогућила да се свако јутро буди на другом месту.

„Устајем још пре свитања и онда спремим ствари. Возим 70, 80 километара. Али 60 је потаман. Да не будем превише уморна, јер волим у току дана да станем, нађем добро место за камп“, објашњава Снежана.

До сада је обишла 50 земаља. Упознала различите културе, људе, места. Доживела је непријатне, али више памти лепе догађаје. Последњи се догодио у школи у малом селу близу Еквадора, када је уз помоћ хуманих људи усрећила малишане правим лоптама.

„Играли су се крпењачом њих двадесетак. Нису имали праву лопту, него су умотали неки џемпер и добацивали су се тиме. И ја сам стала и гледала их, и пожелела сам да тог момента имам да им поклоним лопту“.

Своје путовање око света Снежана, осим што бележи објективом, и записује. Од када је на путу, објавила је шест путописних књига и два приручника.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи