Читај ми!

У градски превоз, продавнице па и кафиће... Пси и мачке у Италији свуда са својим власницима

Kућни љубимци у свету имају све већа права – могу да путују авионом или возом, улазе у ресторане и продавнице, и буду третирани као равноправни чланови породице.

Међу темама на које су Италијани врло осетљиви је и заштита и промоција права животиња међу становништвом.

У Паризу је још 1978. године потписана Универзална декларација о правима животиња, а Италија је била прва земља која је законом из 1991. године гарантовала заштиту и живот псима луталицама, забрањујући успављивање, сем у случају изузетно тешких здравствених проблема.

На италијанским улицама, са изузетком југа земље, не може да се виде мачке или пси луталице. Они се налазе или у азилима, или су удомљени.

Италија броји 8.000 општина и скоро 2.000 азила, а највише их је у региону Пуља, затим Пијемонте и Kампања.

„Радим за организацију која се зове 'Волим животиње' и мој пас Луна увек иде на посао са мном. Она живи са мном 24 сата дневно. Веома се радујем што сада љубимци могу да иду у домове здравља и болнице, што много помаже пацијентима и у канцеларије, што је јако добро и за власнике и за читаву атмоферу у канцеларији“, каже ветеринар Маури Ћервиа.

У Италији је могуће отићи у ресторан са псом, возити се градским превозом, улазити у продавнице и возити се возом. Постоји велики број посластичарница које праве посебне колаче за псе и мачке као и продавнице са модним лудоријама за кућне љубимце.

У неколико италијанских градова постоје и кафићи у којима вас дочекују мачке.

У "Crazy cat" кафеу у Милану сви љубитељи маца могу да проведу квалитетно време у њиховом друштву док доручкују, ручају, вечерају или пију кафу.

„Ми смо отворили у октобру 2015. године и овде су главне маце. Наших девет мачака које су са нама од првог дана. Све маце су пронађене или остављене и ми смо сада породица. За мене је важно да промовишем ту идеју о усвајању мачака, за све маце којима је потребан дом“, наводи власница кафеа.

Додаје и да оваквих места има све више у Европи. У Италији, у Риму, постоји бистро „Ромео“, затим Напуљу и Торину, који је био први град у коме је отворен један овакав кафић.

„То је врло важно јер се на овај начин образују грађани и постоје места где је могуће боље се упознати са овим животињама. Ова пандемија је за нас била тешка као и за све друге који раде у сектору угоститељства, али било је тешко и мацама јер су дуго времена виђале само мене па су били узнемирене и умеле су да се посвађају. Биле су радосне кад су нам се вратили људи“, истиче Алба из миланског кафеа.

У Италији је законом из 2004. забрањена продаја и прозиводња бунди од правог крзна, убијање животиња, као и организовање борби паса.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи