Читај ми!

Доктори за слике – Наташа и Ненад рестаурирали су дело Паје Јовановића

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије, Народни музеј је изложио монументално дело Паје Јовановића „Крунисање цара Душана“, познато и под називом „Проглашење Душановог законика“.

Гости Београдске хронике Наташа Илић и Ненад Никитовић, конзерватори Народног музеја,  провели су сате и сате радећи на чувеној слици Паје Јовановића. Неки их зови и докторима за слике. Шта све може да крене по злу када станете испред неког дела које морате да рестаурирате, да ли постоји трема?

„Трема увек постоји, али није таква да нас спутава да радимо свој посао. Постоји, добра је и корисна", рекла је Наташа Илић, конзерватор у Народном музеју.

„Приступ сваком делу је индивидуалан, морате да планирате сваку следећу фазу у поступку конзервације, то је јако битно. Ми смо се на овом феноменалном ремек-делу Паје Јовановића, пажљиво и темељно спремали", истакао је Ненад Никитовић, конзерватор.

Како је истакла Наташа, половину времена проведеног у рестаурацији радили су хемијске анализе на Технолошком факултету, затезали платно од 24 квадратна метра ради теста.

„Заменили смо стари дрвени рам који није био функционалан. Монументални рад је 24 квадратна метра, као једна стамбена јединица. Направили смо један технолошки искорак. Радили смо са алуминијумом који има комплексне тензоре, са девет делова", рекао је Никитовић.

„И раније смо знали да је Паја Јовановић изузетан технолог и да његове слике трају, али нас је изненадио, јер смо открили да је на врло специфичан начин припремио платно за сликање, да би задовољио своје ликовне захтеве. Платно је окречио, хтео је да постигне ликовни ефекат слике за зид, односно фреске. Сазнали смо од њега да је краљ Милан желео да ова слика буде предложак за гобелин таписерију, која никада није направљена", истакла је Наташа Илић.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи