Читај ми!

Суша открила потопљено „село духова“ у Шпанији

Село Асерадо у Галицији, које је поплављено 1992. године да би се направио резервоар Алто Линдосо, поново је осетило сунчеве зраке због дуготрајне суше.

„Село духова“, које је изронило из скоро пресушеног резервоара на граници Шпаније и Португалије, привукло је велики број локалних становника и туриста својим сабласним рушевинама.

Зато што је резервоар сада испуњен тек 15 одсто, својеврсна временска капсула из 1992. године - када је овај северозападни део Галиције потопљен - сада се открива.

„Као да гледам неки филм. Тужан сам. Бринем шта ће се десити у наредним годинама због суша и климатских промена“, каже 65-годишњи пензионер Максимо Перез Ромера.

Ходајући по блатњавој земљи која је почела да пуца од суше на неким местима, посетиоци налазе урушене кровове, пропале цигле и дрвене греде које су некада чиниле врата, зидове и стубове.

Фонтана са зарђалом чесмом и даље стоји, а ту су и гајбе празних пивских флаша наслагане поред грађевине која је некада била кафић.

Марија дел Кармен Јањез, градоначелница округа Лобиос чији је Асерадо део, каже да је овакву ситуацију изазвала суша, али и „прилично агресивна“ експлоатација струје од стране португалске електродистрибуције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи