Руски Мистер Бин – чувар галерије из досаде доцртао очи на слици вредној милион долара

Док гледате Мистер Бина рекли бисте да је немогуће да у стварном животу постоји неко толико блесав и чудан. У једној руској галерији уверили су се да је итекако могуће...

Вредну авангардну слику вандализовао је чувар галерије који је у досади одлучио да хемијском оловком нацрта очи на фигурама без лица током свог првог радног дана.

Слику Три фигуре Ана Лепорскаја насликала је између 1932. и 1934. године, а уметничко дело осигурано је на више од 800.000 евра. Слика се налазила у Јекатеринбургу и оквиру изложбе када је чувар одлучио да треба мало да је дотера.

Александар Дроздов, извршни директор Јелциновог центра у ком је била изложена, није именовао чувара, али је рекао да је радио за приватну безбедносну компанију и да је добио отказ.

Кустос изложбе, Ана Решеткина, рекла је да је слика вандализована промотивно хемијском оловком Јелциновог центра.

„Његови мотиви су и даље непознати, али надлежни верују да је неко помрачење здравог разума. Мастило је делимично пробило слој боје, али је срећом вандал цртао оловком без јаког притискања, па потези и наноси сликаркине четкице нису поремећени. На левој фигури дошло је до благог оштећивања дубинског слоја боје лица“, истакла је Решеткина.

Чудни „додаци“ на сликама први пут су примећени 7. децембра од стране двоје посетиоца који су обавестили запосленог у галерији. Слика је уклоњена са изложбе и враћена у своју матичну галерију у Москви.

Стручњаци за рестаурације у московској галерији „Тетјаков“ проценили су да ће „поправка“ коштати неколико хиљада евра.

Иако је Јелцинов центар пријавио инцидент полицији 20. децембра, полиција Јекатеринбурга испрва није подигла оптужницу зато што је процењено да је штета „безначајна“.

Међутим, министарство културе се због тога жалило државном тужиоцу, а прошле недеље је полиција званично покренула истрагу. Осумњиченог чека висока казна и до три месеца у затвору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи