Читај ми!

Потомци спасених пилота у Мисији Халијард, летели у авиону којим су путовали њихови очеви

Оснивачи Фондације Халијард Мисије у намери да информишу о операцији спасавања пет стотина америчких пилота у Другом Светском рату и улози коју су Срби имали у успеху ове мисије, организовала је специјални програм у америчкој савезној држави Аризони, где је полетео и авион стар 75 година, којим су спасавани пилоти.

Авион који је коришћен за превоз неколико стотина америчких пилота које су спасили становници Србије у току Другог светског рата, у операцији Халијард, полетео је са писте у граду Меса у Аризони.

Фондација Халијард мисије организовала је изложбу у комеморативном ваздухопловном музеју. На лету су била и два сина спасених америчких пилота који су први пут летели на типу авиона који је помогао да се евакуишу њихови очеви.

Организатор догађаја у Аризони је Џон Капело, пензионисани амерички пуковник, који у Фондацији Халијард мисије све своје време проводи у информисању људи у Србији и Америци о догађају који спаја ове две земље.

Капело каже да је овај авион, изграђен 1944. године, коришћен да се спасу амерички ваздухопловци. Иако има 75 година, одлично је одржаван и користи се за обучавање људи о авијацији из Другог светског рата.

Ранко Ристић, који такође живи у Чикагу, путовао је у Аризону да би и сам летео авионом Це-47.

„То је у ствари авион који је учествовао у Мисији. То није само исти тип, већ баш авион који је учествовао, а 1950. га је откупила једна приватна фирма за своје потребе и преуредили су га. Унели су седишта у иначе транспортни авион. Ту има 12 седишта, што је симболично, јер је приликом спасавања америчких пилота у Другом светском рату, по 12 пилота било спасавано“, наводи Ристић.

Додаје да је авион могао да прими више путника, али је због дужине писте у Прањанима, морали су да ограниче на 12 пилота.

Џон Капело каже да Фондација планира да у априлу направе сличан догађај, као овај у Аризони, где ће летети авиони који су спасавали америчке пилоте у Другом светском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи