Читај ми!

Дач и Резлкан – њујоршки пар који је покушао да „опере“ 4,5 милијарди долара у биткојнима

Америчко министарство правде почело је са решавањем највећег случаја крађе критовалута у историји, запленивши више од 3,6 милијарди долара у биткојнима од брачног пара из Њујорка. Оно што је посебно занимљиво јесте да је за прање новца био задужен, најблаже речено, екцентричан пар из Њујорка.

Заплењена сума повезана је са хаковањем виртуелне мењачнице „Битфинекс“, чије је безбедносне системе пробила група хакера пре 6 година.

Иља „Дач“ Лихтенштајн (34) и његова супруга Хедер Морган (31) ухапшени су јуче на Менхетну под оптужбом да су помоћу бројних софистицираних техника покушали да „оперу“ украдене криптоновчиће и сакрију те трансакције.

Њујоршки пар је намеравао да „опере“ 119,754 биткојна украдених након што су хакери упали у „Битфинекс“ и извели више од 2.000 неауторизованих трансакција и пребацивања средстава.

Вредност трансакције се у то време кретала око 71 милион долара, али са порастом вредности биткојна сада вреди 4,5 милијарди долара.

Лихтенштајн и његова супруга су такође покушали да оперу новац путем низа новчаних уплата за које они тврде су биле намењене Морганином стартапу.

Тужиоци, међутим, наводе да су илегалне трансакције коришћене за друге намене, од куповине злата до „апсолутно приземних ствари“, попут куповине ваучера за „Волмарт“ у вредности од 500 долара.

Корејска краљица вафла

Астрономска сума украденог новца није једина ствар која је привукла пажњу на осумњичене.

Хедер Морган је такође и реперка под псеудонимом Резлкан (@razzlekhan) и објавила је велики број музичких спотова, а покушала је и да постане инфлуенсерка на Инстаграму и Тик-Току где се називала „турском Мартом Стјуарт" и „корејском краљицом вафла“.

На друштвеним мрежама се хвалила својим раскошним начином живота. У једном снимку показала је свој апартман на Менхетну, а у октобру је објавила да жели да купи слику на аукцији у „Сотбију“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи