Читај ми!

Ко су странци у Италији и зашто се одлучују за нови живот баш у тој земљи

Због глобализације све више људи напушта домовину и одлази у иностранство. Некада су се селили у Америку или Аустралију, а данас неретко иду с далеких континената у земље "старе Европе" (скандинавске земље, Француску, Италију).

Статистички подаци из прошле године показују да у Италији легално борави више од пет милиона странаца и они чине скоро девет одсто популације. Највише је Румуна, 20 одсто, затим Албанаца и Мароканаца, преко осам одсто. Уколико прошетате италијанским градовима или се возите, приметићете велики број Кинеза, људи из Јужне Америке и Африке.

"Држим овај културни центар, код нас долазе и странци и Италијани, ово је интернационално место пошто је Милано такав град. Медији када извештавају о странцима најчешће говоре о избеглицама, али они су мањина, ретко када причају о већини, онима који попут нас легално бораве овде, раде, плаћају порез, који помажу развоју ове земље. Зато: живела Италија и суживот са разним културама и народима", каже Муди Гај из Сенегала.

У Италији, према последњим подацима, легално живи више од 32.000 Срба, а највише у Виченци, Бреши, Трсту, Фиренци, Напуљу и Болоњи.

"Имиграције у Италију су касно почеле, тек деведесетих година, и можда су у почетку највише долазили баш из Југославије, али сада их је све више из афричких земаља или других земаља које су погођене ратом, много је Кинеза и оних који долазе да раде послове које Италијани неће да раде", наводи Тања Ђорђевић из Србије.

Да ли у Италији постоје странци првог и другог реда, они који долазе у Италију из очаја, због глади или рата и који су приморани да ризикују живот не би ли дошли до италијанске обале, и они који се на први поглед не разликују од Италијана, баве се бољим пословима и долазе из Канаде, Велике Британије, Америке.

"Има много деце странаца која су рођена овде. Никада нисам имао непријатности јер сам Американац, неко може да се жали на нашу политику и улогу коју Америка има у свету, али чак и они најоштрији критичари увек су пријатељски настројени, тако да нисам имао лоше искуство", наглашава Ендру Спанаус.

Иако се Италија свакодневно суочава са великим бројем имиграната који нелегално пристижу на италијанско острво Лампедузу, већином бежећи од глади и рата, а има и оних који долазе да би се бавили криминалом, у овој земљи је урађено много на плану интеграције и смањења дискриминације, тако да у Италији живи много различитих националности обогаћујући је на све начине.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи