Читај ми!

Исправљена 75-годишња неправда – бурна историја Виле Конен у палићкој шуми

Некада репрезентативни објекат на Палићу, Вила Конен, познатија као Титова вила, крајем прошле године је, у процесу реституције, враћена власницима. Договором наследника, оглашена је продаја овог непокретног културног добра које има бурно историјско наслеђе.

Богати немачки индустријалац Вилим Конен поседовао неколико фабрика и станова у Суботици, куће у Новом Саду и Београду и две виле на Палићу. Најпознатију непокретност саградио је 1900. године у палићкој шуми и у њој се родио Вилим Конен млађи који ју је наследио.

„Преко лета су богатији боравили у летњиковцу, посвећивали се слободним активностима, па чак спорту. То се види из ове виле која испред није имала башту или двориште, већ тениски терен“, каже Стеван Мачковић, аутор књиге Индустрија и индустријалци Суботице 1918-1941.

Комунистичка власт је 1946. године Вилиму Конену млађем конфисковала сву имовину због наводне сарадње са окупатором.

„Сва та фамилија доживела је једну страшну судбину, да је осуђен на 20 година затвора, без и једног доказа да је заиста нешто урадио“, истиче директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Објекат у Сплитској алеји на Палићу, познатији као Титова вила, педесетих година прошлог века стиче репрезентативни статус, а Јосип Броз у њој је преноћио само једанпут.

„Ту су у прво време највише боравили писци, уметници, значи људи који су уживали углед у партијским редовима. Тако су овде боравили рецимо Добрица Ћосић и Оскар Давичо“, наводи некадашњи функционер суботичке општине Драгутин Миљковић.

Вилим Конен млађи рехабилитован је 2013. године, што је дало основ потомцима да од државе траже поврат одузете имовине, а процес реституције виле на Палићу завршен је прошле године.

„Наследили су њих осморо. Живе у Београду, Цриквеници, Веспрему, Њујорку, Љубљани и Суботици“, каже адвокат наследника Иван Тиквицки.

У суботичкој агенцији за некретнине кажу да постоји велико интересовање за куповину популарне некретнине у Сплитској алеји.

„Објекат је у доста лошем стању, потребно је улагање. Задњих петнаестак година тамо нико није боравио. У задњих месец дана има доста конкретно заинтересованих. Сада је на разматрању озбиљнија сума“, истиче Зоран Андрић, власник агенције за некретнине.

Вилим Конен млађи за живота се безуспешно се жалио страним владама на третман комунистичких власти према приватној својини. Готово три деценије после његове смрти, а 75 година од одузимања имовине, неправда је исправљена.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи