Читај ми!

Ново месо – изгледа и има укус као право, а долази из 3Д штампача

У Лондону је у једном ресторану сервирано пет јела која бар на први поглед изгледају као месо. Заправо, то је нова биљна алтернатива месу под називом „ново месо“, коју производи израелска компанија. Оно што га издваја од конкуренције је и то што је направљено помоћу 3-де штампача.

У Лондону је организован ручак на који је позвано 50 кувара, власника ресторана и критичара хране. Пробали су пет јела. Већина је била позитивно изненађена квалитетом новог меса.

„Пробао сам њихову јагњетину. Заиста је занимљив начин на који су створили текстуру и укус. Укус није јак, јер некада јагњеће месо личи на овчетину. Али, свиђа ми се начин на који постижу сочност“, наводи Данијел Галмиш, кувар овенчан Мишленовом звездицом.

Скоро да нема разлике између овог новог и правог меса, каже домаћин догађаја.

„Када га исечете, има много сличности. Када га кувате приметићете да се брзо кува, а на роштиљу брзо пече. Различита сирова меса имају различиту текстуру. Знате шта је филе, коленица или плећка. Све се то споро кува. Ово не“, наглашава Ордан Склар, главни кувар, домаћин догађаја.

Идејни творци се надају ће убедити оне који једу и воле месо да бар смање потрошњу.

„Нудимо промену. Можете да наставите да једете месо, а да не угрозите здравље. Наравно, вегани и вегетаријанци воле наше производе. Покушавамо да убедимо што више људи да мање једу месо“, истиче Ешар Бен Шитрир, извршни директор „Редин меса“.

Тачна листа састојака се пажљиво чува. Компанија каже да се „ново месо“ производи тако што се користи низ заштићених и патентираних технологија.

„Дакле, имамо природне боје које су екстракти воћа и поврћа који дају ону заиста карактеристичну боју коју очекујемо од животињског производа“, напоменуо је Алексеј Томасов, инжењер прехрамбене технологије.

Када га видите, изгледа као месо, када га ставите у уста, има укус меса и ваш мозак то повезује са месом, кажу проналазачи.

Компанија ће у Холандији производити 5.000 тона овог меса годишње, а килограм кошта 34 долара. Ново биљно месо служи се, осим у Британији, у још 32 ресторана широм света.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи