Љубитељи мини-мориса кажу да нуди сигурну вожњу и максимални ужитак

Панчево има Удружење љубитеља аутомобила мини-морис. У читавој Србији постоји само стотинак оваквих олд тајмера, мајстора и резервих делова више и нема, али возачима то не смета да уживају у вожњи.

Први овакав аутомобил произведен је у Великој Британији 1959. године, а име мини-морис је добио јер је дугачак само 3, а широк метар и 40 центиметара. У то време био је много опремљенији од сличних малих аутомобила и био је први са погоном на предњим точковима.

„Био је популаран и у тадашњој Југославији, али био је скуп за наше услове и зато га није било толико, као фића и осталих модела", рекао је Марко Аћимовић, председник Мини клуба Србије.

Срђан Богавац из Панчева има мини-морис из 1969. године и још увек чува и прву регистрацију. Ови стари модели престали су да се производе још 2000. године.

"За делове се сналазимо.Мајстори су углавном у пензији или су преминули, јер су нам аутомобили времешни, тако да смо ми постали сами своји мајстори. Свако има свој лагер делова, тако да све то несебично делимо и помажемо једни другима",рекао је Срђан Богавац, председник Мини класик клуба Панчево.

Девојке и жене подједнако, као и мушкарци уживају у вожњи мини-морисом, јер нуди како кажу максималан ужитак и сигурност приликом вожње.

"То је био мој девојачки сан зато што је тотално другачији од других, волим да возим динамично" истакла је валентина Илић из Београда.

"Имамо двоје деце од 3 и 4 године. Пред спавање трче да их љубе и питају увек где нам је мини, а имамо још једног црвеног и увек се распоређујемо ко ће којег да вози. Породичан је ауто и дефинитивно нас учи љубави", рекла је Ана Кецман, Мини класик клуб Панчево.

После посете једној панчевачкој пивари где су видели како се прави занатско пиво по старим рецептурама, љубитељи мини мориса кренули су на једнодневну јужнобанатску туру преко Делиблатске пешчаре до Вршца.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи