Читај ми!

Да бисте обишли археолошки парк на југу Италије, морате бити ронилац

У Италији, у близини Напуља, налази се Подводни археолошки парк Баја, највећи такав музеј на свету. Баја је некада било популарно летовалиште за богате Римљане, али је крајем 4. века почела да тоне.

У заливу Поцуоли на југу Италије, испод наслага песка и шљунка, лежи велико благо. Љубитељи роњења током целе године могу да се у том парку врате у прошлост и пливају кроз древне римске улице, поред мозаика, статуа, стубова и остатака града Баје.

„Може звучати чудно, али ми штитимо ове мозаике и подове тако што их прекривамо песком. То је најбоља одбрана од биолошке деградације. Многи организми у мору уништавају мермер и зидине грађевина, па и њих штитимо песком. Статуе које можете видети су копије јер се оригинали налазе у музеју“, објашњава кустос Енрико Галокио.

Баја је некада било популарно летовалиште за богате Римљане. Ту су долазили сенатори и римски цареви, попут Јулија Цезара, Нерона, Цицерона, Хадријана, Августа, Марка Антонија и других.

„Баја је било место где су се људи забављали у древном римском стилу. Место је било популарно по бањском туризму, по вину и храни, јер су се у тој регији правили изврсни производи, спремали морски плодови али и друга храна“, наводи Фабио Пагано, директор Археолошког парка „Кампи Флегреи“ у Баји.

Пред крај постојања Римског царства, крајем 4. века нове ере, услед промена у природном окружењу, Баја је полако почела да тоне и на крају била цела под водом. Сада су рушевине града највећи подводни музеј на свету.

„Услед постепеног кретања земљишта због активности вулкана тло је почело да тоне. Око 300 метара обале прогутало је море, па испод воде постоје исте оне рушевине као и на копну –  остаци мозаика, стамбених комплекса, купатила, важна јавна места. Комплекс палате који је сада под водом, било је место окупљања царева, организовање банкета, али су се ту одржавали и ритуали, литургије, политичке и духовне природе“, напомиње Енрико Галокио.

Италијански археолози тврде да се у парку настављају открића па очекују проналажење још насеља, кућа, купатила, док се нови стубови, мозаици стално појављују. Планирано је велико ископавање у том парку на пролеће, које ће бити прво после осамдесетих година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи