Читај ми!

Данас стиже Кинеска нова година која је у знаку Воденог тигра

На преласку јануара у фебруар, тачније 31. јануара у 17 сати, Кинези ће дочекати Нову годину, која ће, према њиховом хороскопу, бити у знаку Воденог тигра.

О Кини, кинеским обичајима, али и Кинезима у Србији говорила је у Јутарњем програму РТС-а Ана Јовановић, доцент на групи за кинески језик књижевност и културу Филолошког факултета у Београду. Истакла је да је Кинеска нова година, или „Празник пролећа“, како је Кинези називају, најзначајнији традиционални кинески празник. За Кинеску нову годину подвлачи се црта како би се видело који су планови остварени у претходној години, а који нису, али се праве и нови планови за будућност.

„По сведочењу Кинеза, подвлачење црте је све популарније. Разделна линија је потреба да се направи граница између старе године и онога што долази. О томе сведоче обичаји, као што је дан уочи дочека Нове године, када се генерално сређује кућа. Чишћењем дома одбацујемо све оно што је било страно и припремамо се за успешнију и бољу нову годину.

Шта симболизује година Тигра која долази?

„Ова година, 2022. јесте година Воденог тигра, а генерално, Тигар као један од 12 знакова кинеског зодијака је симбол снаге, ауторитета, животне енергије и веома често се носи као амајлија која штити људе од несреће", истакла је Ана Јовановић.

Напомиње да прослава Нове године траје петнаестак дана, завршава се празником лампиона, а на сам дан дочека, где се окупља цела породица, најважнији део је богата празнична трпеза. Деци се дају црвене коверте, а деле се и поклони. Сви Кинези широм света обележавају овај празник.

„Идеја да у Србији имамо Кинески фестивал светла пружа могућност да наш народ још боље упозна неке аспекте кинеске културе. Све те активности из године у годину сведоче о јаким везама између два народа“, напоменула је Ана Јовановић, доцент на групи за кинески језик књижевност и културу Филолошког факултета у Београду.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи