Читај ми!

Јединствен музеј у Вршцу и најбогатија колекција телефона у земљи

Ласло Ереш, пензионисани телефониста из села Шушара код Вршца, у својој кући има јединствену колекцију телефонских апарата који сведоче о историји комуникације и о томе како се развијала кроз време. Поједине експонате из Ласлове збирке не поседује чак ни ПТТ музеј.

Од најстаријих централица до савремених мобилних телефона, од оних направљених од оникса до „Искриних“ апарата које је 80-их година имала скоро свака кућа – више од 100 експоната у Ласловом музеју свдочи о развоју телефоније у последњих 125 година.

„Овакве колекције експоната, телефона и централица у Војводини и у земљи нема. ПТТ музеј Србије има лепу колекцију, свака њима част, али ово је приватна колекција па чак ни они немају неке експонате које ја поседујем“, каже Ласло Ереш.

„Телефонске централице уједно и телефоне од три броја па од 5 бројева па онда ту централицу од храста лужњака електручну немају, моторолу предмобилни систем такође они немају, па из рафинерије што имам једну централицу и телефон која је сама тешка 30 килограма такође не поседују“, наводи Ереш.

Дуже од 4 деценије Ласло сакупља и репарира телефонске апарате.

Најпоноснији је на железничку централицу са предајником за електропошту из 1878. године која је на прузи Вршац-Темишвар јављала да воз улази у станицу. До ње је најтеже дошао.

„Од те централице звао сам једно 40 пута колегу који ми је говорио сутра, прекосутра и то је трајало једно годину и по дана и на крају се испоставило да сам ипак успео да је добијем“, присетио се Ласло.

Музеј телефона у Шушари је отворен сваког дана, те након шетње Делиблатском пешчаром, на чијем ободу лежи село, можете и да се забавите, и понешто научите у пријатној атмосфери коју вам нуде домаћини пуни топле речи и интераснтних прича.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи