Читај ми!

Зашто се српски качамак и ћевапи у Дубаију високо котирају

У једном од најскупљих градова света Дубаију, са више од 12.000 ресторана, једна Новосађанка, власница је вишеструко награђиваног ресторана балканске кухиње и налази се на топ листи 50 најутицајнијих људи у угоститељству Блиског истока.

Кренула је од нуле, од најпростијих послова  у познатим ресторанима, а након 13 година у Дубаију, води ресторан који за четири године има већ седам награда.

„Радом, великом вољом, снагом, страшћу да заправо изнесемо ту балканску причу и понос овде", рекла је власница ресторана Станислава Тончев.

И креативношћу - јер ресторан Србију приказује на модеран начин, али и уз, за Дубаи, ни мало необично добијен почетни капитал.

„Милион евра, па надаље за неки озбиљнији концепт и то је буквално само за почетак. То је што се тиче капитала, али оно што је много битније од капитала јесте да се људи наоружају стрпљењем и да се постарају да имају тим, екипу", додала је Станислава.

У граду где се највећи светски произвођачи боре за тржиште, где можете вечерати у ваздуху, јести најскупље кавијаре, или пити из дијамантске чаше, продаћете само аутентичан производ.

Уз све светске брендове кафа које можете да замислите, у Дубаију постоји и домаћа кафа, поред тога и ратлук који долази директно из Балканске улице у Београду.

Ипак већина нама обичних намирница у Дубаиу је недоступна, тако да на пример сами праве коре за бурек, хлеб и сомуне, ајвар или пинџур.

„Сви рецепти су што аутентичнији могући. Применили смо само мало модерније технике, али рецепти су и даље исти", каже Урош Дмитрашиновић, главни кувар.

Већина становника Дубаија никада није окусила било шта са нашег подручја, што Станислава и њен тим нису видели као препреку, већ као шансу. 

„Храна је овде високо квалитетна јер је префињена, а постала је и интернационална. Овде не долазе само Срби, ово је међународно место", рекла је куварица из Велике Британије Дима Ханеци.

Поштански број Новог Сада је 21.000, 21 степен је источна географска ширина Балкана, а 21 грам је по неким теоријама тежина људске душе.

„Тај тајни састојак наше кухиње, али и наше културе, зашто странци се заљубљују када дођу код нас је управо што ми радимо ствари са душом", додала је Станислава.

Качамак, сарма, ћевапи, комплет лепиња, баклава, искључиво уз нашу музику, високо котирају у рецензијама критичара и посетилаца, не само Станиславу и њен тим, већ културу и традицију Србије.

среда, 20. новембар 2024.
12° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње