Читај ми!

Коме је намењена библиотека на панчевачкој аутобуској станици

Ко путује, чекање на аутобуској станици може да се прекрати добром књигом. Мини библиотеку су поставили бивши ученици панчевачке Гимназије.

Захваљујући 106. генерацији гимназијалаца, направљена је својеврсна путничка библиотека на главној аутобуској станици у Панчеву.

Уместо у матурско вече, за Дан града прошле године, уложили су енергију, време и нешто новца у пројекат Библи-бус.

Путници који се задржавају на станици могу да изаберу нешто за читање, а има свега, од књижевних часописа, стручне литературе, белетристике, до књига за децу.

Идеја је била да дарују граду нешто трајно и вредно, што ће оплеменити људе.

„Идеја је да сви људи који циркулишу овде, путници, намерници, студенти, уместо да купе таблоид, узму књигу, читају је док путују, читају је код куће, донесу своје књиге, које су већ прочитали", рекла је Милосава Павловић, књижевница.

У тренутку када је постављена, библиотека је имала око 600 књига. За сада, више се узима, него доноси, али је идеја заживела и довољно је да се сваки дан бар једно дете обрадује.

„Најлепши део је да, захваљујући друштвеним мрежама, за ово чују и наши људи у иностранству, тако да сам прошле недеље донела и оставила књиге наше књижевнице која живи и ради у Стокхолму, која је преко неких наших људи послала своје књиге. Једна је чак двојезична, на српском и шведском", додала је књижевница Гордана Влајић.

Иако ће у данашње време већина људи пре изабрати да се забави уз свој мобилни телефон, уместо уз књигу, док чека на аутобуској станици, увек ће бити и оних који воле да листају странице доброг штива.

Битно је да постоји подстицај и могућност да се определе за књигу.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи