Читај ми!

Холандски краљ неће више користити златне кочије које подсећају на колонијалну прошлост

Холандски краљ Вилем-Александер најавио је да ће чланови краљевске породице престати да користе историјске златне кочије, на којима стоје слике које величају колонијалну прошлост земље и ропство.

Слика названа Почаст колонијама, налази се на левој страни кочије – а приказује житеље афричких и азијских земаља како клече и нуде своје производе, од какаоа до шећерне трске, младој белој жени која седи на трону и симболизује Холандију.

У видео поруци, краљ Вилем-Александер најавио је повлачење кочија из употребе, признајући да је то увредљиво за велики број људи.

„Нема смисла осуђивати и дисквалификовати оно што се некада догодило кроз данашњу визуру“, рекао је краљ.

„Проста забрана историјских артефаката и симбола свакако није решење. Уместо тога, потребан је заједнички напор који иде дубље и траје дуже. Напор који нас уједињује уместо да нас дели“.

Краљ Вилем-Александер је изразио наду да би се кочије могле користити у будућности, када се Холандија излечи од свог колонијалистичког наслеђа расизма.

„Све док у Холандији живе људи који свакодневно осећају бол дискриминације, прошлост ће и даље бацати сенку на наше време“, додао је холандски краљ.

Златна кочија – која се користи за превоз чланова краљевске породице на државним догађајима као што је отварање парламента – није у употреби од 2015. године. Тренутно се налази у Амстердамском музеју након дуготрајног процеса рестаурације који је завршен прошле године.

Холанђани су имали колоније широм света, од Азије до Африке. Неки од њих су Бразил, Гвајана, Француска Гвајана, Индонезија, Шри Ланка, Тајван, Суринам, Јужна Африка.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи