Читај ми!

Апсолутни и релативни слух подједнако су важни за бављење музиком

Музика може да опише све - наша осећања, наше представе, тренутно расположење. И без обзира на то да ли смо музикални, заједничко нам је да у музици уживамо сви.

Музички слух и осећај за ритам део су бића свакога од нас. Предуслов за музикалност је добар музички слух који - када постоји - треба развијати слушањем музике, певањем и свирањем.

„Провера музичког слуха може се вршити на најједноставнији начин, а то је тако што ће неко да отпева неку песму коју воли или песмицу или тако што ће да понови одређену мелодију коју му је неко одсвирао на клавиру или на неком другом инструменту", истакао је професор солфеђа Мирко Јеремић.

Способност да се, без претходне интонативне припреме, препозна музички тон назива се апсолутни слух. На овај дар понекад се гледа као на основни предуслов за успешно бављење музиком, међутим, неки велики композитори - Вагнер и Шуман, на пример, нису га поседовали. За успешно бављење музиком подједнако су важни и апсолутни и релативни музички слух.

„Релативни слух захтева одређену интонативну припрему, односно музичку припрему и одређена музичка сећања из прошлости на основу којих сваки појединац може да препознаје тонове. У музичком образовању се мора подједнако водити рачуна да се развија додатно и апсолутни и релативни слух да би у суштини музичко биће свакога од нас могло боље да се изражава музиком", истакао је Мирко Јеремић.

Осим што нам улепшава свакодневицу, музика је прави тренинг за мозак, а помаже нам да развијамо моторичке, вербалне, визуелне, па и математичке способности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи