Читај ми!

Ледена олимпијска бакља – централна фигура „Света леда и снега“ у Харбину

Сваке године, преко три деценије, на североистоку Кине, у граду Харбину се одржава фестивал леда и снега. Уочи Зимских олимпијских игара у Кини које почињу следећег месеца, Харбински фестивал леда и снега прославља игре леденом скулптуром у облику олимпијске бакље.

Осим што снег сам по себи носи одређену дозу магије, током фестивала у Харбину он постаје права уметност. Огромне скулптуре од снега и грађевине од леда које праве десетине уметника истовремено остављају без даха, а када се преко ноћи осветле специјалним рефлекторима, магија постаје стварност.

Назван „Свет леда и снега“, у Харбину се на 400.000 квадратних метара простире 65 ледених скулптура и снежних пејзажа, за чију изградњу је било потребно више од 230.000 кубних метара леда и снега.

Овогодишње издање посвећено је предстојећим Зимским олимпијским играма које за месец дана почињу у Пекингу и Џангђакоу, па је фестивал леда један од начин да се Кинезима приближе зимски спортови.

У центру ледене земље чуда налази се „Врх ватре“, 42 метра висок ледени торањ у облику олимпијске бакље. Друге скулптуре од леда имитирају палате, дворце и знаменитости са других континената.

Једна од њих је „Кукулканова пирамида“, инспирисана древном цивилизацијом Маја у Мексику.

Међутим, други пут заредом, традиционалне манифестације као што су такмичења у скулптурама од леда, клизању и венчања на леду отказане су због пандемије.

Упркос ризицима и строгим карантинским политикама које су на снази, туристи и даље долазе да уживају у највећем светском парку леда и снега.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи