Читај ми!

Подучавао енглески у Кини, а због короне научио необичан занат

Због пандемије коронавируса, тридесетједногодишњи Kњажевчанин Немања Никодијевић, који је радио као наставник енглеског језика у Kини, морао је да се врати у Србију. Време током „закључавања“ искористио је да научи технику израде предмета од дрвета у комбинацији са једном врстом течне пластике.

Посуде, чаше, чиније и други предмети које Немања израђује необичног су изгледа јер представљају спој дрвета и епоксидних смола различитих боја. За ту, релативно нову технику обраде дрвета, сазнао је путем интернета.

„Видео сам како лепе чинијице праве, кашике шта год и ето, покушао сам да направим. Видео сам да ми то иде и тако се то развило. У мојој породици нико до сада није био столар или дрводеља или нешто тако слично. Било је мајстора али не на овај начин", рекао је Немања.

Израда предмета почиње избором дрвета и боје смоле са којом ће се комбиновати у одговарајућем калупу.

„У калуп који направим од дрвета излијем смолу, она попуни све шупљине и добијем један јединствени комад од различитих врста дрвета које су, иначе, неупотребљиве за било шта друго. То је предност те епокси смоле. Након што после пар дана она веже лепо, иде даља обрада на струг или дихт, зависи шта радимо, да ли радимо даске или радимо ове чинијице, шта год да радимо", објаснио је Немања.

Основе новог заната Немања савладава уз подршку породице и пријатеља.

„Долазим чим уграбим слободног времена ту код њега у радионицу, да му помогнем шта год да буде неопходно и да нешто и ја научим, да се опробам и ја у томе јер је веома занимљиво све оно што ради", каже Слободан Динић.

„Ја се лепо прилагођавам новим навикама, тако да је за мене то било лако и лепо. Само је једна ствар битна. Битно је имати вољу", нагласио је Никодијевић.

Немањи је обрада дрвета за сада само хоби, иако све више размишља о томе да га претвори у посао, региструје фирму и направи свој бренд.

До тада, како каже, наставиће да усавршава занатске вештине јер не жели да своје рукотворине продаје, док не постану производи који могу да испуне све захтеве потенцијалних купаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи