Читај ми!

Виртуелна шетња кроз двор кнеза Милоша у Крагујевцу

У Крагујевцу, првој престоници обновљене Србије, на приватном имању Кнез Милош Обреновић подигао је дворски комплекс, који су чинила три конака. Милошевог конака и конака кнегиње Љубице више нема, а у једином очуваном објекту из тог времена, Амиџином конаку, посетиоци могу да крену у виртуелну шетњу кроз двор Кнеза Милоша.

На основу многобројних докумената, сачуваних рукописа и скица, реконструисан је изглед и амбијент двора владара Кнежевине Србије. За 350 гроша, градио га је Гога Цинцар по наредбама Кнеза Милоша.

Виртуена шетња посетиоце води кроз двоспратну грађевина у турском стилу дугачку 13 и широку 10 метара.

„Доношени су из Беча и из 'прека', као што се тада говорило, и кревети, и ормани, и столови, и столице. Рецимо, ми смо приказали његову престону столицу, коју смо заправо нашли на једној старој фотографији која се налази у Бечком ратном архиву“, наводи Милош Јуришић, директор Народног музеја у Крагујевцу.

Виртуена тура отвара врата трпезарије, кнежеве собе, канцеларије, завирује у тајне пролазе... Списи Архива Србије откривају начин живота, навике и обичаје на двору и однос према становништву.

„Нико није смео чак ни да се ожени, ни разведе без његовог пристанка. Онда ручак. Када су долазили из прека, онда је и тај мени био другачији, прилагођен томе. Најављивање ручка се увек оглашавало звоном“, објашњава Катарина Ђурић, кустос-педагог Народног музеја у Крагујевцу.

Комплекс је био опасан оградом од храстовог дрвета, а ван њега простирале су се ливаде.

Милошев конак налазио се на благој узвишици са леве стране Лепенице. Зидан је од 1817. до 1819, а порушен у бомбардовању 1941. године.

Виртуеним приказом, крагујевачки Народни музеј, подсећа и прилагођава новим генерацијама време и људе, обновљене српске државе.

„Стварамо потомке, који ће разумети културну баштину и оно што треба да чувају и преносе даље у ери нових технологија“, сматра Роксанда Алексић, кустос-историчар директор Народног музеја у Крагујевцу.

У плану је и израда апликације за рачунаре, и виртуена тура „Шанац Крагујевац: Од војног утврђења до престоног града“.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи