Читај ми!

Како је било на новогодишњем слављу у свемиру – на журци највише „земљана" до сада

Рекордан број „земљана“ прославио је Нову 2022. годину у свемиру – седморо на Међународној свемирској станици, а троје на кинеској. У свемиру су током последње 21 године, Нову годину дочекале 83 особе, саопштила је руска свемирска агенција.

Нову годину у свемиру први пут је дочекало десеторо људи, саопштила је руска свемирска агенција „Роскосмос“.

„Нову 2022. прославило је у орбити око Земље десет земљана: седам на Међународној свемирској станици и троје на кинеској свемирској станици 'Тиангонг'. Ово је била најмногољуднија новогодишња гозба у орбити у историји истраживања свемира са људском посадом“, саопштио је „Роскосмос".

Космонаут „Роскосмоса“ Антон Шкаплеров, који је током своје каријере чак четири пута дочекао Нову годину у свемиру, поделио је детаље новогодишњег славља на Међународној свемирској станици, пре него што је оно почело.

Навео је да ће бити црног кавијара и мандарина, али и да се спрема традиционално руско новогодишње јело „харинга испод бунде“.

Шкаплеров и његов колега Петар Дубров на Инстаграму су објавили како су спремали новогодишњу трпезу.

„Роскосмос“ је саопштио да је су Нову годину на Међународној свемирској станици за 21 годину дочекале 83 особе, а поједини космонаути и астронаути, попут Антона Шкаплерова и више пута.

На Међународној свемирској станици тренутно су космонаути Антон Шкаплеров и Петар Дубров, астронаути Насе Марк Ванде Хај, Томас Маршбурн, Раџа Чари, Кејла Барон и астронаут ЕСА Матијас Маурер. На кинеској станици су Џанг Жиганг, Ванг Јапинг и Је Гуангфу.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи