Читај ми!

Јужна Африка жели да спречи аукцијску продају кључа Манделине затворске ћелије

Јужноафрички министар спорта, уметности и културе позвао је Аукцијску кућу „Гернзис“ да обустави аукцијску продају кључа затворске ћелије Нелсона Манделе, са образложењем да он „припада народу Јужне Африке“.

Аукцијска кућа „Гернзис“ са седиштем у Њујорку најавила је да ће 28. јануара спровести „аукцију без преседана“ предмета који се односе на првог црног председника Јужне Африке, са још неколико предмета који би могли да парирају значају кључа затворске ћелије на острву Робен у којој је Нелсон Мандела провео скоро две деценије.

Очекује се да би овај кључ могао да достигне цену од најмање милион фунти, а сачувао га је затворски чувар Кристо Бренд, који је касније постао пријатељ са Манделом.

Као одговор на најаву аукцијске куће, јужноафрички министар спорта, уметности и културе, Натхи Мдедва, издао је саопштење, у коме наводи да је „несхватљиво“ с обзиром на „болну историју“ ове земље, да аукцијска кућа без консултација са јужноафричким властима или Музејом на острву Робен, стави овај предмет на продају.

Извршни директор Фондације „Нелсон Мандела“, Село Хатанг, рекао је да „није имао појма“ о најављеној аукцији и да је о томе сазнао из медија. Према његовим речима, кључ је државна имовина и треба га вратити.

Како је пак, рекао представник аукцијске куће, чувару се обратила др Маказиве Мандела, најстарија ћерка Нелсона Манделе, и замолила га да дода овај предмет на аукцију која ће се одржати 28. јануара како би помогао у прикупљању средстава за спомен парк Мандела у Кунуу.

„Због тога је Кристо пристао да га стави на лицитацију. Желео је да на овај начин сачува успомену на свог пријатеља“, рекао је заступник Етингер.

Овај кључ је у последње три године био на званичној светској изложби Нелсона Манделе, а Хатанг наглашава да изложба није исто што и „распродаја“ историје.

„Излагање предмета на изложби је начин дељења наслеђа са светом. Уколико буде продат, он више неће бити доступан целом свету“, наглашава председник фондације.

„Можда ће нас ово подстаћи као земљу да критички размотримо како поштујемо историју своје борбе“.

На аукцији ће се осим кључа затворске ћелије, између осталог, наћи и кошуља „Мадиба“, поклони које је Мандела добио од Универзитета Харвард и Барака Обаме. Његове наочаре, церемонијалне оловке које је добио од Џорџа Буша Млађег и Уједињених нација и бронзани одливак његове песнице.

На продају ће бити и тениски рекет и тренажни бицикл који је Мандела користио у затвору, а који су му додељени као резултат његове борбе за бољи третман и права затвореника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи