Читај ми!

Бокељска морнарица на Унесковој листи светске нематеријалне културне баштине

Бокељска морнарица је званично уписана на Унескову листу светске нематеријалне културне баштине, као прво нематеријално културно добро које је Црна Гора кандидовала за тај статус.

Црна Гора је 2018. године номиновала Бокељску морнарицу за упис на Унескову Репрезентативну листу нематеријалне баштине човечанства, што је била и прва кандидатура Црне Горе у области нематеријалног насљеђа.

Идеја о номинацији потекла је од саме организације Бокељска морнарица, као снажна потреба за међународном потврдом културних вредности које су јој 2013. године обезбедиле статус културног добра од националног значаја.

Бокељска морнарица је традиционална, невладина поморска организација основана у Котору 809. године. Њен настанак везује се за долазак моштију Светог Трипуна, заштитника града Котора.

Протеклих векова Бокељска морнарица је прошла кроз многобројне трансформације – од хуманитарне, преко војне, па све до меморијалне организације, каква је данас.

За све то време она се у свим својим активностима руководила геслом: FIDES et HONOR – Вера и част. Као таква, Бокељска морнарица је отворена за све који поштују ово гесло и вољни су да допринесу очувању традиционалних вредности које она гаји.

Чланство је добровољно и отворено за мушкарце, жене и децу свих узраста. Организација је заснована на поштовању људских права и верске, националне и културне разноликости.

Током формалних прослава, чланови носе шарене традиционалне униформе, носе историјско оружје и изводе традиционално коло.

Бокељска морнарица је окосница годишњих свечаности Светог Трипуна, које се одржавају од 13. јануара до 3. фебруара и обухватају процесију и низ ритуала у катедрали. Спољне свечаности почињу традиционалним колом Бокељске морнарице, а затим следи процесија која носи мошти Светог Трипуна главним градским трговима и улицама.

Хиљаде гледалаца присуствују процесијама у историјском центру и посматрају свечане догађаје. У припремама активности учествује и стотине жена, мушкараца и деце.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи