Читај ми!

Заљубљени бискуп после женидбе и званично разрешен свих дужности и права

Шпанска католичка црква и формално је одузела овлашћења најмлађем бискупу у земљи, Хавијеру Новелу, четири месеца пошто је поднео оставку на своју свештеничку функцију да би се оженио „провокативном” ауторком еротских романа чија дела садрже сатанистичке елементе.

У саопштењу објављеном 11. децембра, Шпанска бискупска конференција навела је да је Хавијер Новел аутоматски изгубио своја овлашћења након што се оженио Силвијом Кабалол на грађанској церемонији прошлог месеца.

„Као што је објављено и познато јавности, монсињор Хавијер Новел и Гома, бискуп емеритус Солсоне, склопио је грађански брак са доном Силвијом Кабалол и Клементе у Сурији, у провинцији Барселона, 22. новембра“, стоји у званичном саопштењу, како преноси Гардијан.

Новелу је сада, према канонском праву, забрањено „да врши било које од права и дужности својствених епископској функцији“ и упозорава се да би могле уследити „друге могуће последице“ уколико се не буде придржавао ове забране.

„То значи да, иако монсињор Хавијер Новел и Гома задржава титулу бискупа, он не може да преузме ниједну од функција које се односе на ту титулу. Сходно томе, забрањено му је да даје сакраменте или да се бави било каквим подучавањем, било јавно или приватно.“

Хавијеру Новелу, који је постао најмлађи бискуп Шпаније у 41. години, када је именован у каталонску општину Солсона 2010. године, замерано је што је подржавао и учествовао у такозваним терапијама конверзије за геј особе, а критикован је и због подршке регионалне независности Каталоније.

Али бискуп, који сада има 52 године, посебно је изазвао интересовање јавности крајем августа, када се испоставило да је поднео оставку на своју функцију из, како је рекао, „строго личних разлога“.

Убрзо се испоставило да је Новел напустио свој позив јер се заљубио у Силвију Кабалол, клиничке психолошкиње, која је постала романописац 2015. године, и то прилично контроверзне еротске литературе.

Тада је бискуп саопштио својим пријатељима: „Заљубио сам се у жену, први пут у животу, и желим да то урадим како треба.“

Новел, који има диплому пољопривредног инжењера и који је у свештенички чин заређен 1997. године, сада ради за компанију која се бави осемењавањем свиња. Ни он, ни његова супруга нису коментарисали брак и одлуку о суспензији свештеничких овлашћења.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи