Читај ми!

Мишлен звездице нисмо добили, али препоруке јесмо - има их 14 београдских ресторана

Иако смо им се надали, Мишленове звездице нисмо добили. У последње две године када су Мишленови инспектори анонимно обилазили објекте, угоститељи су због пандемије проживљавали најгоре дане и најважније им је било да одрже посао и сачувају запослене. Ипак, чувени Мишленов водич међу своје препоруке ставио је 14 београдских ресторана, а једном је чак дао и престижну оцену "Биб" гурман.

Угоститељство и туризам су као Божић и Бадњи дан. Не могу један без другог.Туристи обилазе оно што препоручује УНЕСКО а једу тамо где им саветује Мишлен.

"Храна је јако битан елемент када причамо о имиџу одређеног подручја јер храну памтимо. Храна нам остаје и сви ти доживљаји шта смо пробали, шта смо јели, пили, ми то носимо са собом као неку нематеријалну разгледницу неког подручја", рекао је Вања Пушкар.

Поред амбијента и сервиса, Мишленова препорука се пре свега односи на квалитет хране, а она почиње још на њиви, у башти, воћњаку.

"Ви кад одете на неку београдску пијацу тешко ћете наћи неког самосталног произвођача, углавном су то прекупци, накупци, закупци или како се то већ зове. А и ти произвођачи углавном производе оно што је њима економски најипслативије, а то није увек квалитетно. Људи који се баве пољопривредом у европској унији имају приступ већим фондовима и самим тим могу да произведу квалитетније намирнице. Можда је то кључна ствар", истакао је Мирко Бутулија.

У ресторан на Косанчићевом венцу пре три године дошао је кувар из Марсеља који је тамо био шеф кухиње ресторана са Мишленовим звездицама. Такви кувари имају популарност филмске или рок звезде.

"Свако од нас има свој препознатљив стил, ми креирамо своје рецепте као уметничка дела. Као што композитори уз помоћ нота стварају музику. Јако је важно што смо у Мишленовом водичу јер је то потврда високих међународних стандарда", рекао је Гијом Искандар, шеф кухиње ресторана.

У врхунским ресторанима храна се упарује са вином, и ту је најбоље препустити се стручњацима. Домаћи ресторани дају предност домаћим винима, којих је све више и све су боља.

"Како винска култура расте код нас тако и свест о домаћим винима и све више се она пију и хвала Богу има их све више тако да нам то пуно значи", истакао је Младен Ћирић.

Иако по правилу туристи храну у Србији увек хвале и наше ресторане пореде са светским, ми ипак и даље немамо ниједну Мишленову звездицу. Као и у већини других ствари ни у овом случају, кажу упућени, ституација није једноставна. И та одлука зависи од много фактора. Као пример наводе Хрватску у којој је, од како је чланица Уније, Мишленове звездице добило 7 ресторана у свим крајевима земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи