Читај ми!

Ко је творац европске заставе која слави 66. рођендан

Европска застава, која приказује дванаест звезда на плавој позадини, прославља ових дана 66. рођендан. Иако је многи сматрају искључиво симболом Европске Уније, она је првобитно осмишљена за другу, много старију паневропску организацију, Савет Европе, са седиштем у Стразбуру, која данас има 47 држава чланица и окупља више од 800 милиона Европљана.

На позадини плавог неба, звезде формирају круг, симболизујући јединство. Број звезда је увек исти, дванаест је симбол савршенства и потпуности и подсећа на апостоле, месеце у години, сате током обданице, знакове зодијака...

Од свог оснивања 1949. године, Савет Европе је био свестан потребе да је Европи потребан симбол са којим би њени становници могли да се идентификују.

Првих година постојања организације, било је више од стотину предлога застава, али су они одбачени.

Међу онима који су слали своје предлоге био је и Арсен Ајц (1908-1989), немачко-француски цртач и побожни католик, који је живео у Стразбуру и радио у поштанској служби Савета Европе.

Међу двадесетак идеја и нацрта које је послао, предложио је и круг од 12 жутих звезда на плавој позадини, инспирисан ореолом од дванаест звездица Богородице, често приказиване у римокатоличкој уметности.

Његов предлог је дорадио Пол Леви.

Парламентарна скупштина је 25. октобра 1955. једногласно одобрила амблем у облику круга златних звезда на плавој позадини. Две недеље касније, 9. децембра, Комитет министара ове организације усвојио је заставу са звездама, која је званично промовисана 13. децембра 1955. у Паризу.

Потом је Савет Европе уступио свој симбол и другој паневропској организацији која се развијала и ширила.

Године 1983. Европски парламент је такође усвојио заставу коју је осмислио Савет Европе и препоручио да она постане амблем Европске заједнице. Одлука је одобрена у јуну 1985 и наредне године и њене институције почеле су да користе заставу.

Европска застава је од тада постала синоним за заједнички политички пројекат који уједињује све Европљане, превазилазећи њихову различитост.

понедељак, 14. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи