Читај ми!

Шест алтернатива за класичну јелку

Новогодишњи и божићни празници су готово незамисливи без јелке. Међутим, шта ако вам је досадило да китите јелку, или пак немате места у стану? Имамо шест предлога који би могли да буду решење за вас.

Све ређе се купују праве, природне јелке - што из економских разлога, што из еколошких. Срећом, данас постоји толико врста пластичних јелки, да можете малтене наћи верну имитацију смрче. Она, међутим, никада неће имати мирис правог бора, осим ако и то не докупите.

Ако пластика за вас и поред тога није опција, можда јесте нека од ових варијанти. 

Јелка од књига 1

Постоји неколико начина да направите јелку од књига. Ако имате велику библиотеку и на полицама књиге иза књига, можете направити овакву јелку:

Књиге ређајте око округлог стола или столице, да би јелка имала чврсту структуру. Ако желите да буде стабилна, боље је да не буде баш оволико висока.

Непрактично је стављати украсе на њу, али то није ни неопходно захваљујући шареним корицама књига.

2Д зелена јелка 

Ако имате бебу која је тек почела да стоји, или мачку која се пење свуда, најбезбедније је да имате 2Д јелку, која се може наћи било на зиду или вратима.

Потребне су вам гирланде које ћете моћи да залепите било тако што ћете направити пун троугао, било тако што ћете направити стилизовану шару. Оваква јелка вам омогућава и да је окитите лакшим украсима и лампицама (што је мало незгодније ако је на вратима, а вама треба утичница, па бисте морали да потражите лампице које раде на батерију).

Најлакше је залепити двострано лепљивим папирићима, ако не желите да оставите неки отисак на зиду.

2Д јелка од гранчица

Најјефтинија, а можда и најлепша 2Д јелка може се направити од свега неколико гранчица које можете покупити у парку.

Причврстите их на зид, тако што су на дну најдуже гранчице. Довољно вам је њих десетак.

Оваква јелка је најлепша када се угаси светло и лампице дођу до изражаја. Ситним украсима у разним облицима можете јој унети живот. 

Бејбифрендли јелка

Ако желите да уживате у кићењу јелке, а имате бебу и страхујете да ће повући грану, решење је сунђераста јелка, или јелка од зелене тканине.

Све што је потребно је да зелени материјал искројите у облику јелке, или пак сунђер који се користи у прављењу намештаја исечете у том облику и "пресвучете" зеленом тканином.

На овакву јелку можете качити украсе које сами направите. 

За оне који воле да мајсторишу

Ако вам мајсторисање у кући није страно и поседујете кутију са алатом, могли бисте и да истестеришете своју јелку, уз помоћ неколико дасака и ексера.

Једноставна конструкција даје вам много могућности за кићење, а можете је сачувати и за наредну годину.

Можете направити и полице - "инвестиција" од које користи немате само у зиму. На њих ставите књиге тако да су густо збијене, а било би добро да су исте висине. За то би добро послужиле вишетомне књиге и књиге из истих колекција.

Можете ставити и украсе у истој боји - зеленој или сребрној која би симболисала снег.

Јелка од књига 2 - лака решења

Под хаштагом #booktree можете пронаћи многе идеје.

Ово је једна од једноставнијих варијанти, за коју вам је потребно мање књига, што значи да нећете осиромашити своје полице. 

"Стабло" правите од затворених књига, а следе "гране" од књига отворених на средину. Водите рачуна да на дно иду оне са већим листовима.

И док "стабло" јелке може да буде шарено захваљујући корицама књиге, њене "гране" биће ипак претежно беле. Зато је добар предлог да ставите лампице у боји.

С друге стране, нудимо и решење уз помоћ којег књиге остају на полици. Погледајте на фотографији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи