Читај ми!

Вегански кафић - кафа са млеком од индијског ораха, бадема, лешника

Ако се још нисте разбудили и потребна вам је кафа за добро јутро, постоји место где кувају помало необичну кафу.

Овакву кафу са млеком од индијског ораха, бадема или лешника могу вам послужити у једином веганском кафићу у Београду. Отворен је усред пандемије корона вируса и већ је прославио први рођендан.

"Сматрамо да у Београду фали не фаст фуд, не вегански ресторан него баш вегански кафић где ће кафа са биљним млеком бити приближна цени кафе са крављим млеком, где ће бити и вишак квалитета јер ми користимо домаћа, прављена млека, и некако нам је то било и у старту да Београд, а и Србија цела добије свој први вегански кафић", рекла је Јелена Дисић, сувласница веганског кафића.

У првом веганском кафићу осим што ништа од животињских производа немају у својој понуди, руководе се и правилом да производе што мање отпада.

"Некако је процес јако тежак, јер смо ми нова пракса и људи нису навикли на то. Често се чуде јер је кафић непушачки и јер немамо кравље млеко, због металних сламчица и све им је то ново и некако идемо заједно са њима и да учимо, о једнократној амбалажи, зашто не, зашто је боље
имати своју шољу, тако да и сам кафић едукује људе", истакла је  Јелена.

Осим што гости често затраже чија пудинг или топлу чоколаду од жира, стални посетиоци знају да у овом кафеу могу прочитати и шаренолику литературу о добробити животиња и заштити животне средине.

"Трудимо се да некако животиње приближимо људима, да кренемо сви да размишљамо о планети земљи о томе у каквој се ситуацији тренутно налазимо. Ми смо једно време вагали да ли да се упустимо у те воде, и онда смо схватили да је пандемија настала из лошег односа човека према природи и онда смо одлучили да природу људима доведемо у град и да их некако поново зближимо. Људи се све више окрећу према природи и све више имамо посетиоца и гостију", напоменула је Јелена Дисић.

Гости често сврате и не знајући да је ово вегански кафић и да их служе искључиво веге-конобари.

"Доста људи сврати, проба млеко од индијског ораха које је тотално неутрално и нема арому, и људи кажу не види се уопште разлика. Од случајних пролазника који после чешће долазе до људи који долазе циљано", рекла је Јелена Дисић.

И зато док планирају да унапреде своју понуду кафе и веганских слаткиша очекују да ће њихова идеја заживети. Верују да време веге кафића тек долази.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи