Читај ми!

Од номада до Беле куће – зашто је рецептура пиротског качкаваља тако важна

Пиротски качкаваљ је аутохтони производ са заштићеним географским пореклом. Прави се више од двеста година, донели су га номади црновунци који су из Грчке дошли и населили Стару планину. Оригиналну рецептуру за припрему овог сира чува Млекарска школа у Пироту.

Рецептура није тајна, али да би се направио добар качкаваљ треба много занатске умешности и искуства. Том занату уче се ученици Млекарске школе у Пироту, која чува традицију производње овог сира.

Ова школа, кроз обучавање ученика, који са наставницима производе сир, и пласирају га на тржиште. Тренутно се дошло до количине од 5.000 литара млека дневно које се обради. Добије се 300 до 400 килограма пиротског качкаваља.

„Млекарска школа чији је примарни задатак обука ученика, и за њихово покретање пољопривредних газдинстава и покретање сопствене производње, радника у другим фабричким погодина за прераду млека, тако да нема императива о повећању количине, али тих 5.000 литара млека задовољава неке наше тренутне потребе", рекао је Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Каже да се успело, имајући у виду популаризацију пиротског качкаваља, са оживљаваљем старог бренда. Прва писана рецептура за производњу овог сира датира с краја 19 века. Налазио се на тржиштима у Солуну и Истанбулу а сервиран је и на трпези у Белој кући у Вашингтону.

„Радује и организовање производње велике старе градске млекаре која је педесетих и шездесетих година прошлог века промовисала качкаваљ из Пирота", додаје Ђорђевић.

Ученици Млекарске школе учествују и на сајмовима и семинарима, па и на тај начин шире добре вести о квалитету чувеног качкаваља по традиционалној рецептури, који је специфичан и по томе што не садржи никакве додатке, поред млека и соли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи