Читај ми!

Прилика да пробате српску моцарелу из Пирота и сиреве са целог Балкана на сајму сира у Дому омладине

У Србији се 40 одсто од милијарде и по литара млека који се произведе годишње, користи за израду домаћих сирева који се продају углавном на пијацама, а све чешће и преко интернета. Шта све нуде мали произвођачи сирева у Србији, региону и Европској унији, може се пробати на „Балкан чиз фесту“ у Дому омладине Београд.

У Дому омладине Београда, који је партнер манифестације, одржава се 12. изложба аутохтоних сирева Балкана, „Балкан чиз фестивал“. Посетиоци ће на изложби моћи да виде ретке и необичне врсте више од стотину сирева малих млекара, занатских произвођача из Србије, Босне и Херцеговине, Француске, Италије и Грчке, која је ове године почасни гост Фестивала.

Посебно место заузеће сиреви из српског средњовековног манастира Драгинац са истока Косова и Метохије, као и сиреви које праве наставници и ученици Млекарске школе „Др Обрен Пејић“ из Пирота и Пољопривредне школе са домом ученика Футог.

Како би помогла мале произвођаче, Влада Србије је донела уредбу која је омогућила производњу сира у сеоским домаћинствима.

„Потписује, односно омогућава, блаже услове у односу на индустријске погоне великих капацитета. На тај начин је омогућено да фармери или мањи произвођачи уз нека релативно скромнија улагања могу да успоставе услове који су адекватни за добијање безбедних и квалитетних производа“, напомиње проф. др Јелена Миочиновић са Пољопривредног факултета у Београду.

Звонко Јовановић из Смедерева производи сиреве са тартуфима, вином и зачинима који зру три године.

„Ми имамо извозне дозволе за земље ван Европске уније. Регистрована смо млекара, али наш циљ је обезбедити извозне дозволе за земље Европске уније“, наводи Јовановић.

Стручњаци са вишедеценијским искуством покренули су производњу пиротског сира по некадашњој рецептури. Он мора да одлежи од три до 12 месеци, а припремају и пећину у којој је тај сир сазревао.

„У плану нам је да у неко догледно време оживимо ту пећину и вртачу где се некад чувао качкаваљ, тако да комплетно завршимо причу са традиционалном израдом качкаваља“, објашњава Александар Матић професор практичне наставе у Пољопривредној школи у Пироту.

Пиротска Прехрамбена школа донела је органске сиреве и кажу да има будућности у овом послу, али све је мање младих кадрова. 

„Пошто је млекарство, тако да кажем, у неком запећку, млади се све теже, мени се чини, опредељују за пољопривреду и прехрану, тако да на томе треба мало више да се ради“, сматра Саша Петровић из сиране „Пироћанац“.

Маријо Белбасакис саветник за трговинску сарадњу у амбасади Грчке довео је на сајам двадесет фирми из Грчке, углавном из Епирске регије.

„Епир је познат по сиревима, посебно по фети. А поред сирева имамо и добрих вина, локалних зачина и грчког меда“, напомиње Марио Белбасакис.

Задовољни су и посетиоци који су били у прилици да пробају неколико стотина сирева.

Сви љубитељи сира „Балкан чиз фест“ могу да посете до краја дана у Дому омладине Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи