Читај ми!

Пет идеја за укусан доручак– проја, омлет, мекике, баница, крофне против семенки и смутија

Све је више поборника здраве исхране, доручак из тегле са семенкама постао је тренд међу новопеченим домаћицама. Међутим, има и оних који неће тако лако да се одрекну традиционалног јеловника. Ово су пет предлога за укусан доручак.

Они који воде рачуна о исхрани годинама нас убеђују да није здраво увек неукусно. Али и умерено нездраво није убица, можда мало подигне холестерол, али лечи сва остала чула. Колегиница је направила предлоге за здрав доручак. Ово је "челинџ" изазов са предлозима да омастите "брк".

Пржене мекике са старим сиром

Умутите један свеж квасац, кашичицу шећера, један децилитар воде и две кашике брашна и оставите мало да одстоји. Додајте 900 грама брашна, кашичицу соли, пола шоље уља и још мало воде. Умесите тесто мало мекше него за хлеб и оставите да одстоји. Кад тесто надође, направите лоптице и опет оставите да још мало одстоје. Затим, сваку лоптицу развуците у круг, направите рупу у средини и пржите на врелом дубоком уљу.

Мекике служите уз стари сир, кајмак или ајвар. Оставите места да на крају поједете и једну мекику са домаћим џемом.

Кајгана са старим сиром и сланиницом 

Брз и укусан доручак. Све што вам је потребно је неколико јаја (у зависности од тога какав вам је апети), стари сир и сланиница.

Загрејте мало уља и ставите исецкану сланиницу да замирише цела кућа и пробуди све укућане. Додајте умућена јаја и стари сир. За неколико минута доручак је спреман.

Уз свежи хлеб и домаћи ајвар у овим јесењим месецима даће ван довољно енергије за цело јутро. 

Пуна корпа крофни као из филма "Поп Ћира и поп Спира"

Ко не воли крофне, тај није никада гледао филм "Поп Ћира и поп Спира". Екранизовано дело Стевана Сремца може да послужи као својеврсна лектира свакој домаћици.

Ставите пола свежег квасца у два децилитра топлог млека и додајте кашичицу шећера и оставите да мало одстоји, затим додајте 800 грама брашна, четири јајета, пола шоље уља, со и умесите тесто. Оставите да нарасте, а онда премесите кад надође. Развуците кору, и вадите крофне чашом. Ако желите да буду веће узмите већу чашу, ако преферирате мање, узмите мању чашу. Крофне прекријте крпом и оставите да одстоје. Пржите у загрејаном дубоком уљу.

Сладокусци могу да напуне крофне џемом или медом, а за "лајт" варијанту можете само да поспете шећер у праху.

Баница са сиром 

Четврти предлог је гибаница, пита или у југоисточној Србији баница. У Белој Паланци сваког лета одржава се манифестација "Дани банице", док пандемија и баници није помрсила конце. Али то није разлог да се не частите укусним доручком код куће. Најбоља је она када сами правите коре, а за то је потребно доста и времена и мајсторлука. Овом приликом предлажемо баницу од купљених кора.

Умутити три-четири јајета, додати једну шољу брашна, пола шоље уља, једну шољу јогурта и један прашак за пециво. Иситните у другом тањиру 400 грама старог сира, најбољи је са Старе планине. На сваку кору ставите направљени фил и сир и уролајте, а затим направите пужића и ређајте у плех.

Ако вам остане фил, ставите преко сваког пужића. Укључите рерну на 200 степени и оставите да направљена пита одстоји 15 минута док се рерна не загреје. Пеците док не порумени.

Проје мафине са сиром и спанаћем

У знак фер-плеја са здравим доручком, проје мафине са сирим и спанаћем су здравија варијанта укусног доручка.

Умутите три јајета, пола шоље уља, једну шољу киселе воде, две шоље кукурузног брашна, једну шољу обичног, белог брашна, један прашак за пециво, претходно мало обарен спанаћ (око 300 грама) и додајте око 300 грама сира.

Добро промешану масу сипајте у калуп за мафине и пеците на 200 степени. Проју можете послужити уз јогурт. 

Пријатно! 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи