Читај ми!

Изузетно откриће - у Помпејима откривена соба у којој су живели робови

На уласку у оно што су остаци древног римског града, уништеног у вулканској ерупцији 79.година нове ере, тачније на ископинама виле у Ћивита Ђулиана дошло је до новог важног открића за које министар Дарио Франческини, италијански министар културних добара и туризма, каже да је изузетно важно јер чине Помпеје моделом истраживања и проучавања јединственим на свету.

Наиме пронађена је нетакнута соба у којој су живели робови, што представља врло ретко и драгоцено откриће.

„Ово најновије откриће је изузетно", рекао је директор археолошког парка "Помпеји", Габријел Зухтриегел за италијанске медије,  и додао да је веома ретко да историја враћа детаље живота најскромнијих на овакав начин.

Најновије ископавање у приградској вили на северу Помпеја, локација је истраживања још од 2017. године на којој су већ откривене свечане кочије и штала са остацима три коња, пружа изванредно виђење античког света те нуди редак пресек свакодневице тадашњих робова.

Тако су пронађени кревети који су уместо душека имали само комад тканине натегнут на мрежу ужади. Зидови су голи, без икакве боје сем једне мрље испод прозора где је некада висила лампа.

Префињена техника „одливака" Ђузепеа Фјорелија који ју је открио у 19. веку, омогућила је да се прецизно открију лични предмети испод кревета, укључујући амфоре за одлагање предмета, керамичке бокале и ноћну посуду. Два кревета су дугачка 170 сантиметара, док један кревет има дужину од 140 сантиметара, па се сматра да је припадао детету.

На средини собе откривена је велика кутија са коњском опремом умотаном у комад тканине. Ова соба, осим што је можда удомљавала једну породицу, служила је и као остава о чему сведочи 8 амфора нагураних у углове собе.

Министар културних добара и туризма Франческини изјавио је да су Помпеји доказ да, када Италија верује у себе и удружи снаге, постиже изванредне циљеве којима се диви читав свет. Помпеји су једно од археолошких налазишта која су најтраженији на свету када се ради о туристичким дестинацијама али и једно од ретких места на којима се константно врше истраживања и експериментише новим технологијама.

Директор парка Габријел Зухтриегел истакао је и да је ова соба прозор у крхку и несигурну стварност људи који се ретко појављују у историјским изворима који су писани од стране тадашње елите те им даје визибилитет у историјским нарацијама.

„Ово је случај који нама археолозима помаже да откријемо део античког света о коме мало знамо. Ово је једно од најузбудљивијих открића у мом животу и представља право благо јер причамо о људском искуству, а у овом случају најслабијој карики античког друштва, робовима и њиховим условима живота у римском свету", напоменуо је Габријел Зухтриегел поводом овог реткох открића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи