Читај ми!

У Кини бебама стављају кациге за обликовање лобање јер је постало модерно имати округлу главу

У Кини се изненада појавила мода да је лепо имати округлу главу, па родитељи све чешће купују скупе „корективне калупе“ како би обликовали лобање својим бебама.

У Кини је у последње време завладала права помама међу родитељима који траже нешто попут кацига за које верују да могу да помогну у обликовању лобање њихових беба у идеалан, заобљен облик.

Како се наводи у извештају Тенсент њуса, преноси Инсајдер, тренд стављања корективних калупа на главе беба започео је овог октобра, а родитељи су похрлили у продавнице да набаве кациге за своје потомке.

Ови калупи обликом подсећају на куглу за куглање и наводно су намењене бебама чије главе су равне на потиљку. Калуп се током већег дела дана ставља детету на главу у убеђењу да ће то помоћи у обликовању њихових меких лобања које се још увек развијају у заобљенији облик према стандардима лепоте који се тренутно цене у Кини.

Лист Саут Чајна морнинг пост је објавио и репортажу о мајци која је објавила на друштвеној мрежи искуства o употреби овог „чудотворног“ помагала којим је успела да „исправи облик бебине главе“.

Под насловом Одвела сам своју бебу на корекцију облика главе, упркос протестима породице, мајка је навела како је својом седмомесечном ћерком отишла у медицинску установу да јој израде „опрему за корекцију главе“ прилагођену за њу.

„Мислим да је ношење кациге за обликовање главе као и ношење протезе за зубе, а то је да омогући да се исправи неки део тела и учини га лепшим“, написала је неименована мајка у објави која је потом избирисана. „Имам равну главу на потиљку и знам колико је то болно за жене којима је стало до доброг изгледа. Не желим да моје дете одрасте и целог живота пати због овог дела свога тела“, навела је жена.

Не зна се колико је ова мајка платила поменути калуп за ћеркину главу, али како наводи кинески сајт Соху, такви уређаји могу коштати и око 4.300 долара.

Поред тога, интернет породавница Таобао у власништву Алибабе, кинеске верзије Амазона, продаје разна помагала за корекцију главе беба. Она се крећу од јастука за корекцију од 20 долара до кацига од три долара, или простирки за спавање од 15 долара које спречавају бебу да спава на леђима и „добије рану главу на потиљку“.

Жеља да имају округлу главу проширила се и на кориснике друштвене мреже Веибо, кинеске верзије Твитера, који су почели да деле савете и трикове како да се „опростите од равне главе“, предлажући разне технике обликовања фризуре које ће створити илузију савршено округле лобање.

Дебата у тренду на кинеском порталу сличном Редиту под називом „Како настаје равна глава“ покренула је око 32.000 тема у којима се расправља о томе како „исправити“ или сакрити облик главе.

„Облик главе одређује вашу привлачност. Дајте својој деци добар почетак и исправљајте њихове кости главе док можете“, написао је један корисник Веибоа.

Педијатар из Нанкинга наводи да се овакве кациге користе само у болничким третманима уколико постоји медицински разлог за њихову примену и да би родитељи требало да се обрате стручњацима ради дијагнозе.

„Али бесмислено је кориговати облик главе бебе у сврху лепоте. Можда су у питању ипак само родитељске фрустрације“, напомиње педијатар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи