Читај ми!

Практични савети - како да издубите бундеву за Ноћ вештица

Ноћ вештица - фолклор који нам стиже са запада, већ годинама је популаран у Србији. У супермаркетима могу се купити кексићи и колачићи у облику духова, мртвачких глава и бундева, а бутици продају костиме скелета и вештица. Многима је, ипак, најзанимљивије оно што сами могу да направе - злокобну бундеву.

Практични савети - како да издубите бундеву за Ноћ вештица Практични савети - како да издубите бундеву за Ноћ вештица

Резбарење бундеве не захтева нужно специјалан таленат, а много туторијала може се наћи на Јутјубу. Редакција Сајта РТС-а издубила је једну тикву и спремила за вас неколико савета који ће вам помоћи да успешно обавите задатак.

1. Пазите какву бундеву купујете 

Најбоље би било да купите бундеву која се продаје баш за ову намену, а можете је наћи у супермаркетима - најчешће се појаве недељу дана пре Ноћи вештица. Ако не нађете бундевицу у специјалном паковању, можете узети и обичну, само гледајте да је зрела, да није мекана ни у једном делу и да је цела наранџаста.

2. Наоштрите нож

За резбарење бундеве требаће вам два ножа и кашика: Један већи оштар нож којим ћете одсећи врх бундеве. Овај део посла најчешће захтева и мало снаге, али не брините, унутрашњост бундеве је шупља и кашиком можете извадити семенке.

Мали, оштар, по могућству зубат ножић, можете користити да издубите очи, нос и уста.

3. Не радите напамет

На бундеви нацртајте очи, нос и уста, или узмите самолепљиве листиће и исцртајте облике. Те облике ћете затим налепити на тикву, па по њима резбарити.

4. Удаљите децу

Пошто се ради са оштрим ножевима, а бундеву није уопште лако сећи, немојте да деца буду у околини. Увек може да се деси да вам нож излети, или да дете помисли да је резбарење игра (и јесте игра, али за одрасле). Ако желите да дете учествује, можда је боље решење да цртате по бундеви. 

5. Осветљење

У бундеву не морате ставити обичну свећу, можете и новогодишње лампице, или светло са бицикла. 

6. Бонус савет - за лепше фотографије

Пошто ћете највероватније на друштвене мреже качити фотографије своје бундеве, направите одговарајући амбијент. У парку можете, на пример, сакупити лишће у разним бојама, гранчице, шишарке.... То ће свакако дати јесењи шарм вашој фотографији. А јесен је свакако инстаграмична.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи