Читај ми!

Зашто се банатски сокаци више не беле од јата гусака

Некада су се прилази банатским селима и сокаци белели од јата гусака. Старији мештани се сећају да траве није било, јер би је гуске појеле. Данас је гусака мање, док се у селу Остојићеву код Чоке организује и фестивал „Гушчијада".

Пензионисани професор физике и хемије Миклош Репергер из Остојићева код Чоке годинама се бави гушчарством и тренутно узгаја јато од око 250 гусака. Некада их је било дупло више, док је данас узгој на граници рентабилности.

„На жалост, због велике цене кукуруза то је тешко и овако издржати, тако да убудуће вероватно ће остати та количина гусака од 250, 300 комада. Нажалост у селу нема још одгајивача. Ја сам једини", рекао је Миклош Репергер.

Ипак, свако двориште у Остојићеву има по неколико гусака и овде се последњих пет година у организацији Мађерског културног центра одржава фестивал „Гушчијада".

Учесници из свих делова Војводине распоређени у десетак екипа надметали су се у спремању деликатеса од гушчјег меса.

„То је штос у томе да не буде све једнако. Тај перкелт свуда кувају. Ми смо то сад мало поклопили зато што треба то мало да се крчка, полако, јер то је супа или чорба, како ко то сада воли да каже", објаснила је Маргарета Одри из Оборњаче.

„Овде је печење пилетине и гушчетине. Из паца. Е, то сад како се то ради, шта се ради...То је тајна? Знају то. То су тајне неке наше", каже Милан Мишковић из Аде.

„Тајна доброг перкелта? Тајни стално има, али ми радимо по старински, како сам ја научио од моје маме", открио је Јожеф Хоргас из Србобрана.

Некада је у Србији било између пет и шест милиона, док се сада гаји око 100 хиљада гусака.

Поред перја, јаја и меса, тражени производи су гушчја џигерица и маст који су скупи и тражени у иностранству.

То је и једини разлог зашто има појединих одгајивача у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи