Читај ми!

Паста у центру пажње - љубитељи обележавају њен дан

Када кажемо паста одмах помислимо на Италију било где да се налазимо. Унија италијанске хране и Међународна организација пасте - IPO организују годинама Светски дан пасте у чијем су фокусу актуелне теме у вези са исхраном и њеном улогу у свакодневном животу, друштву и економији.

Паста је синоним за Италију и ове, 2021. године бројеви показују да овај феномен одржава свој позитиван тренд. Седамнаест милиона тона продатих шпагета само је један од примера.

Међународни дан пасте слави се на читавој планети већ 23 године. "U.S. News & World Report" изабрао је медитеранску дијету као најбољу на свету већ четрвти пут узастопно.

Данас се у Италији слави дан пасте широм земље различитим иницијативама, а једна од њих је и Have a good pasta лансирана хаштагом #haveagoodpasta која подразумева донацију тањира пасте оним људима који немају довољно средстава ни за храну.

Слике тањира биће објављене на сајту Ал денте, а 300.000 оброка биће донирано добротворној организацији Каритас у Милану, Риму, Напуљу и Палерму.

Позната италијанска паста "De Cecco" заједно са турским глумцем Каном Јаманом који је стекао изузетну популарност у Италији, снимила је видео-клип.

Кан у споту припрема јело и за сваки пристигли лајк особама којима је то потребно биће донирано 500 грама пасте захваљујући сарадњи са организацијом "Banco Alimentare" која у Италији донира намирнице онима којима су најпотребније.

У Италији, поред најпознатијих шпагета и ригатонија, постоји 300 врста пасте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи