Читај ми!

Прославите грчки Дан десерта уз традиционалну „бугацу“ са кремом од ваниле

У Грчкој се 14. октобар обележава као Национални дан десерта, дан када се без гриже савести може уживати у омиљеним националних посластицама. Тим поводом, поклањамо вам рецепт за традиционалну бугацу (μπουγάτσα), питу од кора са кремом од ваниле.

Бугаца је традиционални грчки десерт, популаран готово подједнако као баклава или лукумадес, укусне крофнице преливене сирупом од меда. Бугаца се може јести у било које доба дана. То је хрскава пита од танких кора, филована слојевима лаганог ванила крема од јаја и млека, и посута циметом. Блажег је укуса и мање слатка од других грчких посластица натопљених слатким сирупима.

За бугацу по опробаном рецепту, какву су припремале грчке баке (додуше нешто модификовану, јер су баке саме ваљале коре), потребно вам је:

-паковање танких кора

-литар млека

-1 шоља ситног шећера 

-1 шоља финог гриза

-4 јајета

-1 кашика екстракта ваниле

-нарендана кора поморанџе 

-уље за премазивање кора

-кашичица цимета

-шећер у праху за посипање


Загрејте рерну на 200 степени. 

У шерпи загрејте млеко на средњој температури. Додајте гриз и стално мешајте на ватри да се згусне. 

У чинији помешајте умућена јаја, шећер, екстракт ваниле, кору поморанџе и цимет. 

Додајте смесу из чиније у шерпу. Мешајте на ватри док се смеса не згусне у крему и не разбију грудвице. 

Склоните са ватре и оставите да се мало охлади. 

Положите три коре једну на другу, премазујући уљем између листова. Нафилујте коре трећином крема, заврните крајеве и уролајте. Поновите поступак још два пута са остатком фила. Ако вам се више допада, можете и слагати слојеве кора и фила један преко другог.

Премажите одозго коре уљем. Ставите у подмазан плех и пеците 20-25 минута док не порумени.

Извадите из рерне и оставите да се мало прохлади.

Поспите прах шећером и циметом.

Καλή όρεξη! Пријатно!

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи