Ако вас пут нанесе у Пријепоље, обавезно пробајте ћешке, екшијаш и ђердан

Само у пријепољско-лимској долини, богатој воћем, могу се пробати слани и слатки специјалитети – ћешке, сита, екшијаш, ђердан. Некад припремана само за свечане прилике, ова јела су данас на свакодневној трпези, и код Срба и код Бошњака.

Док се у „смедеревцу” одржавала тиха ватра да се ћешке крчка, наш домаћин Харис сладио се ситом која се прави цеђењем крушака или јабука, шта боље роди, без икаквих додатака.

„Укувава се до те мере да буде као што је мед, на пример, те густине, до те мере се укувава. Најчешће, мислим, то сам од мог брата видео, он узме прво намаже кајмак, па преко тога ситу и то је онда право уживање“, тврди Харис Биџевић из Пријепоља.

Кајмаком се прелива и слано јело – ћешке – обавезно јело на породичним окупљањима и код Бошњака и код Срба.

„Гершла се мора опрати и покиселити да преноћи да би она мало набубрила, да мало омекша због кухања, да би се брже скухала. Затим се опет ујутру опере, стави се пилетина, под условом, домаће пиле је лепше много, много лепше ћешке, и стави се на тиху ватру да се то крчка. Не сме да се меша, мало се само продрма шерпа. Служи се за време нашег празника Рамазана, за мевлуде“, објашњава Јасмина Танадир.

„Код нас у Милошевом Долу правиле су се ћешке, а ситу смо узимали од комшија из суседног села. Ћешке су се правиле за свадбе“, наводи Вера Јоксимовић.

Слатки специјалитет и младих и старих Пријепољки су ђердан и екшијаш.

„На три литра воде иде 200 грама шљива, 100 грама сувог грожђа, 100 грама вишања, два пудинга и 200 грама малина. Као кад кухате пудинг, ништа, све једноставно. За ђердан требају суве шљиве, домаће шљиве које су баш фино осушене, маслац и ситни шећер, на крају иде сецкани орах“, саветује Јасмина.

Ђердан се служи топао, екшијаш добро охлађен у фрижидеру, и лети посебно прија, више од било каквог сладоледа, додаје Јасмина. Ови специјалитети се и данас служе у пријепољским ресторанима.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи