Читај ми!

Задовољство које носи „Томин шешир“ - почео Самит фотографа бивше Југославије

У Лесковцу је почео 11. Самит фотографа, са простора бивше Југославије, који је окупио више од 35 еминентних мајстора фотографије. Овогодишњи добитник награде „Томин шешир" за допиронос развоју фотографије и међународне сарадње је Бранимир Ритоња из Марибора.

Част је и задовољство носити „Томин шешир“, каже Бранимир Ритоња, доајен словеначке фотографије. Са истим жаром више од пола века ствара занимљиве фотографске приче.

Путујући по свету завирује у душу људи, увек спреман да овековечи важан тренутак, сусрет.

Пред лесковачком публиком - дневник из Кубе и портерти као уметников одговор на протесте у Марибору 2012. године.

„Ретко ја носим камеру са собом. Код мене фотографија увек настане ту негде у глави, и после узмем камеру и то реализујем", рекао је Бранимир, који је и председник Фото-клуба Марибор.

На почетку 11. Самита навиру емоције и сећања на дружење са Жељком Синобадом, мајстором новинске фотографије.

У рукама Фадила Шаркија - повеља са Жељковим именом, једним од 300 фотографа који су прошли кроз школу великана Томислава Петернека.

„Најважније је да видимо оно што други не виде и да то забележим и да то остане", рекао је Петернек.

С нестрпљењем се чека октобар и једини самит фотографа на Балкану. Утемељен је на гостопимству, одличној организацији, богатом програму, размени искустава и знања.

„За мене као тада младог фотографа, је било много значајно да се развијем у ово што сам данас и да правим што бољу и квалитетнију фотографију", рекао је фотограф из Куманова Глигор Максимовски.

„На самиту је до сада било више од 500 учесника из различитих крајева не само Југославије већ и шире", каже Александар Стаменковић, из Фото-клуба Лесковац.

У фундусу лесковачког фото клуба 3.500 фотографија са самита који промовише потенцијале југа Србије.

„Овај амбијент је увек инспиративан за њих, југ Србије и све оно што овде могу да виде, природу, људе, обичаје", изјавила је директорка Културног центра у Лесковцу Сања Цонић.

Под куполама Културног центра и у Народном музеју ове године је чак пет изложби, а ту су и бројна предавања, трибине, промоције књига.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи