Читај ми!

Хероина Милунка Савић добила воштану фигуру у Јагодинском музеју

Милунка Савић, српска хероина која је прошла све голготе Великог и Балканских ратова, добила је воштану фигуру у Јагодинском музеју.

Реч је о изузетној жени, борцу без мане и страха, чије је јунаштво многима сметала после Другог светског рата, па је њена судбина и славна и трагична.

Милунка Савић или српска Јованка Орлеанка, како су је Французи прозвали, жена је са највише војних одликовања у историји ратовања.

Највишим ордењем одликовала је Србија, Француска, Русија и Енглеска.

Рањавана је у борбама чак девет пута и тек на једном од превијања рана откривено је да није реч о Милуну, већ о Милунки.

„Скромна жена, пуна патриотског заноса али и сестринске љубави, да ошишана и затегнутих груди, пријави се на мобилизацијски позив, као Милун Савић, и упише се као редов чувеног Гвозденог пука", рекао је Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине.

Али како то у Србији често бива, Милунка је била више поштована и цењена у иностранству него у својој земљи.

Многима је сметала њена бриљантна биографија, па је завршила као чистачица у неком министарству, и тек 2013. њени земни остаци уз све државне и војне почасти пренете су у Алеју великана.

„Сем што је заузела посебно место и стоји сада са фигуром, где ће посетиоци имати прилике да је виде и сликају, у Јагодини постоји и улица која носи име по њој, тако да ето, тако да то говори у о њеним заслугама и делима", каже Јелена Марковић, директорка Музеја.

Воштана фигура Милунке Савић рад је Маријане Пејкић, а у изради су учествовале Љиљана Војводић и Снежана Симоновић и костимограф Татјана Стајић.

Фигура Милунке Савић 34. је фигура у Музеју, налази се на централом месту, није ограђена и посетиоци могу да јој приђу, фотографишу се и боље уоче све детаље, по оценама многих, маестралног уметничког дела.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи