Читај ми!

Двочлана руска филмска екипа приспела на Међународну свемирску станицу

Свемирска летелица са руском глумицом Јулијом Пересиљд и редитељем Климом Шипенком, у пратњи астронаута Антона Шкаплерова, стигла на Међународну свемирску станицу. Гледаоци директног преноса искрцавања били су изненађени када су видели да глумица активно учествује у маневру ручног пристајања модула.

Познати глумац и филмски стваралац Клим Шипенко заједно са професионалним космонаутом Антоном Шкаплеровим одлетео је рано јутрос са космодрома Бајконор на броду „Сојуз МС-19. Свемирски брод није успео да пристане уз Међународну свемирску станицу у аутоматском режиму, па је приступ прекинут, а Шкаплеров је успешно спровео процедуру ручно.

На велико изненађење неких посматрача, глумица Јулија Пересиљд је активно учествовала у том процесу. У директном преносу искрцавања које је емитовала руска свемирска агенција Роскосмос чула се и комуникација изеђу чланова посаде, а гледаоци су имали прилику да се увере како глумица потврђује извршавање команди добијених од команданта и даје му повратне информације.

С обзиром на то да је обука кроз коју је прошла руска глумица била драстично краћа и много мање захтевна у поређењу са оним што професионални астронаути пролазе пре него што седну у свемирски брод, сви су били изненађени оним што су видели.

Ова мисија се показала историјском на више начина, сматра Николај Вдовин, који је коментарисао директан пренос искрцавања двочлане филмске екипе.

„У орбити је једна жена, Рускиња, која учествује у пристајању упркос томе што није професионалац“, напоменуо је Вдовин.

Иначе, руски свемирски програм је можда био први у свету који је жену послао у свемир и у коме је жена извела прву шетњу у отвореном космосу, али је био прилично конзервативан у погледу укључивања жена у посаде истраживача свемира.

У агенцији су биле укупно четири професионалне жене космонауткиње: Валентина Терешкова и Светлана Савитска у време СССР-а, и Елена Кондакова и Елена Серова у савременој Русији. Њих четири укупно су летеле на само шест мисија. Зато је, вероватно ова активна улога коју је преузела глумица изненадила публику.

Јулија Пересиљд и Клим Шипенко су први филмски ствараоци који ће снимати у ниској Земљиној орбити. Филм под називом Изазов говори о лекарки која је по хитном поступку упућена на Међународну свемирску станицу како би спасила живот космонауту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару