Читај ми!

Може ли рокенрол да заштити људе од напада медведа, у Јапану верују да може

Власти префектуре Ивате у Јапану у којој се популација медведа значајно увећала, надају се да ће наменски написана рокенрол песма помоћи становницима да остану безбедни.

Власти јапанске префектуре Ивате која се налази у региону Тохоку на острву Хоншу, наручили су од локалног рокенрол бенда песму која би требало да упозори становнике на опасност од напада медведа и како да се заштите од тога.

Медведи су уобичајена појава широм Јапана и често знају да се упуте и у градове и да нападају становнике, а дешавало се и да им нанесу смртоносне повреде.

Нагли пораст броја медведа у сеоским подручјима на северу Јапана наишао је на необичан одговор: Власти префектуре Ивате су наручиле рок песму која ће се пуштати у целој области.

Значи, мислите да су медведићи баш слатки?" – каже се на почетку песме уз снажну гитарску пратњу и бубњеве у позадини.

Немојте бити наивни! У близини тог слатког младунца је родитељ медвед који ће вас изненада напасти! Гр, гр, гр, гр, гр, гр – изненада ће вас напасти!“

Пјесму су написали и извели је пар локалних рокера шездесетогодишњака и нуди отрежњујуће савете, попут: „Никад не окрећите леђа да бисте се дали у бег“ и „Ако се претварате да сте мртви, не помаже“.

Певач бенда, Иузен Тагучи, наводи да су му ови савети добро послужили једном приликом када је у близини неког поља наишао на медведа. „Прилично је застрашујуће када се одједном појави пред вама“, рекао је Тагучи у изјави за АФП, преноси Гардијан.

„Желиш да побегнеш, али деда и бака су ме пре много година научили да ако икада сретнем медведа, да се не окренећем и само да се полако удаљим“.

„Учили су ме оним старим сеоским мудростима које су стекли у време када су људи и медведи коегзистирали док сам још био дете“.

У префектури Ивате током 2020. године примећено је више од 3.300 медведа, у односу на 700 три године раније.

Власти се надају да ће захваљујући овој песми, која ће се до краја октобра пуштати на разгласу у свим трговачким центрима и поред путева, људи научити како да се заштите.

Аутор текста песме, шездесет једногодишњи Каору Тоуду, каже да је првобитно желео да направи блуз баладу, али је Тагучи, који ради са разним бендовима последњих 50 година, убрзао ритам и својим вокалом додао рокенрол набој.

„Кажу да су медведи плашљива створења, па мислим да ће ако чују ову песму, сигурно побећи“, верује Тоуду.

„То је моћ рокенрола!“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи