Читај ми!

Maјбах слави 100 година од производње прве лимузине

Компанију „Мајбах“ основали су 1909. године Вилхелм Мајбах и његов син Карл, као производњу која се бави испоруком мотора за цепелине, ваздушне бродове и, касније, возове. Компанија се брзо проширила на посао са аутомобилима, са првим прототипом, В1 тествагеном, представљеним 1919. године. Показало се да је аутомобил толико популаран да је само две године касније покренута производња.

Име чувеног произвођача луксузних аутомобила „Мајбах", постоји већ један век. Првобитно се бренд звао "Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH", основан 1909. године, а 1912. компанија је променила име у "Maybach-Motorenbau GmbH". Први аутомобил произведен је 1921. године.

Та производна верзија била је В3 снаге 22/70 КС, коју је "Мајбах" представио у септембру 1921. године на Међународном сајму аутомобила у Берлину. Представљени модел са 70 КС, био је импресиван за то време, као и многа друга инжењерска и луксузна чуда, попут кочница на сваком точку, планетарног мењача и унутрашњости обложене кожом и дрветом. Произведено је нешто више од 300 примерака модела В3 снаге 22/70 КС.

"Мајбах" је престао да производи аутомобиле на почетку Другог светског рата, а 1960. године компанија је припојена "Дајмлеру", матичној компанији "Мерцедес-Бенца".

Данас је "Мајбах" подбренд "Мерцедеса", а немачки произвођач аутомобила слави стогодишњицу лансирања модела 22/70 ХП В3 са специјалном Едицијом 100, верзијама Мајбах С-класе и Мајбах ГЛС-класе. Само 100 аутомобила ће бити произведено за светско тржиште, а америчке испоруке планиране су за прву половину 2022. године.

Луксузне лимузине компанија је почела да производи 2000. године, засноване на С класи, која је могла да се такмичи са "ролс-ројсом" и "бентлијем".

Покушај је пропао, па је тек 2014. године компанија "Мајбах"  почела озбиљно да осваја тржиште.

Како би прославили стогодишњицу првог серијског аутомобила марке, "Мерцедес-Мајбах" је представио ново посебно издање Мајбах С-класе под називом Едиција 100.

Амблеми Едиција 100 појављују се на различитим површинама унутрашњости кабине аутомобила, укључујући прагове врата и сувозачеву страну.

Посебно издање је ограничено на 100 аутомобила у свету. Цена још није објављена, али се „шушка" да ће бити око 200.000 долара.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи