Читај ми!

„Узми паре и бежи“ или како је концептуални уметник ојадио музеј у Данској

Концептуални уметник Јенс Ханинг ставио је у џеп 534.000 данских круна (84.000 долара) у готовини које је добио од музеја Модерне уметности да их употреби за уметничко дело и променио назив инсталације у „Узми паре и бежи“.

Јенс Ханинг договорио се са музејем Кунстен у Данској да позајми новац како би реплицирао раније радове који су приказивали годишње приходе Аустријанаца и Данаца.

Али, када је музеј у Алборгу отворио кутију коју је Ханинг послао, на „сликама“ је недостајао новац, а наслов уметничког дела је промењен.

Хаанинга, концептуалног уметника чији се рад фокусира на моћ и неједнакост, музеј је ангажовао да поново креира два ранија дела која су користила новчанице за представљање просечних прихода.

У делу из 2007. године под називом „Просечан годишњи приход Данске“, приказане су белешке круна фиксиране на платну, а у другом делу из 2011. о аустријским приходима коришћени су новчанице у еврима.

„Два дана пре отварања изложбе, Ханинг нам је послао електронску поруку у којој нам је рекао да нам је послао ново дело. Ми нисмо богат музеј. Новац је дошао из скромних резерви намењених за одржавање зграде. Морамо добро размислити о томе како трошимо своја средства, а не трошимо више него што можемо да приуштимо“, рекао је за Гардијан Ласе Андерсон, директор музеја Кунстен.

Андерсон је истакао да према уговору, Ханинг мора да врати новац до 16. јануара.

„Верујем да ће нам то вратити. Он је цењени уметник. Али ако га не врати, мораћемо даподигнемо оптужбу против уметника“, додао је Андерсон.

Хаанинг каже да нема намеру да испуни свој део уговора.

„Посао је у томе што сам узео њихов новац. То није крађа. То је кршење уговора, а кршење уговора је део посла“, рекао је Ханинг за дански радио.

Ханинг, ипак, охрабрује друге људе који имају лоше услове рада као и он да учине исто.

„Ако седе на неком лошем послу и не примају плату, а од њих се заправо тражи да плате за одлазак на посао, онда зграбите све што можете и победите то“, рекао је данској националној телевизији ДР.

Наручена уметничка дела требало је да буду део изложбе у музеју о односу уметности и рада.

"Work It Out" изложба отворена је прошле недеље и траје до средине јануара.

Музеј, који је одлучио да прикаже Хаанингово ново дело упркос губитку неколико десетина хиљада долара, инсистирао је на томе да новац који недостаје није трик за промоцију изложбе.

„Ми смо платформа за уметност, не стварамо перформативну уметност. И ја сам збуњен као и сви остали“, признаје Андерсон.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару