Читај ми!

Дијамантске наруквице Марије Антоанете на аукцији у Женеви, да ли вреде 4 милиона долара

Током историје било је много прича о познатим дијамантима, а једна од њих је и прича о дијамантским наруквицама Марије Антоанете, које је она успела да пошаље у своју родну Аустрију пре погубљења. Аукцијска кућа „Кристи”, ове наруквице изложиће на аукцији у Женеви, у новембру 2021. године.

На аукцији "Magnificent Jewels", која ће се одржати 9. новембра у хотелу „Des Bergues" наћиће се пар дијамантских наруквица које су припадале Марији Антоанети. Наруквице имају 112 дијаманата, а сваки комад се састоји од копче са пет дијаманата у три реда са 17 драгих каменчића.

Дијаманте је осуђена француска краљица Марија Антоанета купила 1776. године за 250.000 ливра, што се у то време сматрало огромном сумом. Накит је наводно платила продајом драгог камења у свом поседу, као и новцем краља, свог мужа, Луја Шеснаестог. Краљица је имала афинитет према накиту, посебно према дијамантима.

Историчар Винсент Мејлан који се бави накитом, недавно је пронашао одељак у краљевским папирима из фебруара 1777. године који потврђује причу о куповини накита.

Краљица Марија Антоанета је у јеку Француске револуције 1791. године, послала писмо грофу Мерсију Аргентеу, у коме му је објаснила да ће му накит послати у дрвеним кутијама, које он треба да сачува.

Гроф је живео у Бриселу и кутије је чувао све док Марија Антоанета није погубљена 1793. године.

Следеће године, краљичин рођак, Фрањо Други, наредио је да се сандук отвори и направи попис ствари. Међу предметима у сандуку биле су и наруквице, које ће се наћи на аукцији у новембру.

Наруквице су прослеђене јединој преживелој ћерки Марије Антоанете, Марији Терези из Француске, познатој као Мадаме Ројал, која их је поклонила својим рођацима, грофу и грофици од Камборда и војвоткињи од Парме, јер она није имала потомака.

„Током протеклих 255 година аукцијска кућа Кристи', продавала је многе историјске драгуље из краљевских кућа широм света. Привилегија је понудити ове јединствене и изузетне наруквице Марије Антоанете", истакао је Франсоа Курел, из аукцијске куће.

Како се наводи из Аукцијске куће „Кристи", дијамантске наруквице су једини породични накит који садржи дијаманте, а који је припадао Марији Антоанети.

По проценама стручњака, наруквице би могле да постигну цену од два до четири милиона долара.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи